Шефка в НСИ: Геномът на хората в Кърджалийско е най-вероятната причина за рекордната продължителност на живота там!

Шефка в НСИ: Геномът на хората в Кърджалийско е най-вероятната причина за рекордната продължителност на живота там!

Най-вероятната причина за рекордната продължителност на живота на населението на Кърджалийска област е в генома на хората, които ж

Най-вероятната причина за рекордната продължителност на живота на населението на Кърджалийска област е в генома на хората, които живеят там. Това твърди Магдалена Костова, директор на дирекция “Демографска и социална статистика” на Националния статистически институт (НСИ), цитирана от националния всекидневник „24 часа“.

Преди седмица НСИ публикува данните за средната продължителност на живота в България за периода 2018-2020 г., от които излезе, че област Кърджали, в която този показател традиционно е висок, за първи път излиза на челното място.

Както вече 24rodopi.com писа, в Източните Родопи хората живеят средно 76 години и 7 месеца, докато София-град е на второ място със 76 години и 4 месеца. Средната за страната е 74 години и 11 месеца. За първи път от години тя пада, вместо да се увеличава.

“Факторите, които влияят върху смъртността, определят и продължителността на живота. Като почнем от географските условия, минем през начина на хранене, през генома и стигнем до достъпа до здравеопазване. В случая с Кърджали геномът е единственото обяснение, защото няма друго – нито географското разположение, нито достъпът до здравеопазване там са много по-различни от други краища на страната”, казва Костова. Геномът е съвкупността от цялата наследствена информация на човека.

Кърджали е на сравнително голяма надморска височина, като населението живее предимно на село – освен областния център там има няколко града, но не големи, посочва експертът.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0