Човекът, пратил Кърджали в енциклопедиите, става на 70! Кърджали, запомни го!

Знаете ли нещо за „Салфетките на Питагор”, а за „Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф, чевиани

Знаете ли нещо за „Салфетките на Питагор”, а за „Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф, чевиани”?
Това е математика на много високо ниво. Научни статии, които са влезли в специализирани списания в България, САЩ, Канада, Испания и Русия. Техен автор е един кърджалиец, превърнал се в институция. Един учител, открил и развил талантите на десетки деца, които днес покоряват университетски преподаватели в цяла Европа, а елитни учебни заведения насочиха вниманието си към Кърджали и отваряха врати за тези ученици още докато са в класните стаи, а пред дъската бе Вълчо Милчев. Той и учениците му имат общо 31 статии и над 15 авторски задачи, преведени и публикувани на десетки езици…
Вълчо Милчев навършва 70 години, десетилетия отдадени на наука и изграждане на любов към нея от страна на подрастващите. Световно познат в средите на математиците.
От 1973 г. до 1977 г. е учител по математика в СУ „Васил Левски” в Крумовград. С първите си два випуска започва разработка на научно-изследователски проекти, класирани тогава на трето място в страната. Следва дълга раздяла с математиката и училището чак до 2006 г., когато започва работа в СУ „Петко Рачов Славейков”. Темите в книгите му са вдъхновени от работата му по подготовката на учениците.
Милчев и учениците му имат общо 31 статии и над 15 авторски задачи, част от които в съавторство, в математически списания в България, САЩ, Канада, Испания и Русия. А от 2018 г. името му е вече в световната математическа енциклопедия Neil Sloane’s Online Encyclopedia of Integer Sequences. Негови книги в областта на математиката са: „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред”, 2013, „Салфетките на Питагор” (Изследователски сюжети от Ученическия институт), 2016, „Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф, чевиани”, 2019.
Международните постижения на учениците му: златен медал от Expo-Sciences Europe 2012 в Русия; първо, второ и трето място от участията в Международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва; участие в екипа на България в Световното младежко научно изложение “International Expo Science” в Абу Даби; бронзов медал от световния математически форум в Хонконг; участия в европейските конференции за млади учени Euromath в Австрия, Гърция, България, Кипър, Румъния. Много от учениците му са отличени в националните конкурси „Млади таланти” и от ученическите секции на Пролетните конференции на Съюза на математиците в България.
Вълчо Милчев е награден с почетен плакет за 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика в България, 2015 г. Преди това, през 2010 г., по време на Пролетната конференция на СМБ получава и наградата на Международната фондация “Св. Св. Кирил и Методий”, популярна като „учител на годината по математика”, за работата му с младите математически дарования. През 2018 г. е удостоен с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски”.
Съвсем наскоро излезе от печат и поредната му книга „Генериращи функции и покрития на лентови решетки”.
Съвсем скоро е 21 октомври. Нека Кърджали почете в Деня на Кърджали едно име, което вече е записано в световната математическа енциклопедия.
24rodopi.com

Бележка на редакцията: Вълчо Милчев е създател на първия демократичен вестник в Кърджали. И първият главен редактор на „7 дни Кърджали“, разбира се.

Когато Вълчо Милчев избра да се отдаде на 100 % на математиката, медиите в Кърджали загубиха… За да спечели точната наука, градът край Арда, талантливите деца на Кърджали.
Благодарим ти, колега!

COMMENTS

WORDPRESS: 0