Читателят с позиция: Жестоко и безсърдечно е да се отстреля вълк за кеф!

Читателят с позиция: Жестоко и безсърдечно е да се отстреля вълк за кеф!

"Уважаема редакция на "24rodopi", Бих искала да изразя болката, огорчението и възмущението си от публикацията Ви "Тийнейджър повали

„Уважаема редакция на „24rodopi“,
Бих искала да изразя болката, огорчението и възмущението си от публикацията Ви „Тийнейджър повали огромен глиган, колегата му думна вълци! „
Обществото не бива да смята, че убиването на вълци е отстрелване на хищници и да се гордее с това. Жестоко и безсърдечно е да се отстреля вълк за кеф.
Вълците са застрашен от изчезване вид според Международния съюз за запазване на природата и природните ресурси. Някога обитавали в изобилие Северна Америка и Евразия днес тяхната популация е драстично свита до 300 000. Особено е ограничен ареала им в Европа. Например в цяла Чехия има само 20 вълци. В Холандия са забелязани отделни бройки през 2011 година. В Белгия за първи път от над сто години насам е забелязан вълк през 2018 година. В Дания последният е отстрелян през 1813 година и едва 200 години по-късно са забелязани три единака, вероятно пришълци. Щвейцарските власти са дали разрешение за отстрел на едва 8 вълка в периода 2000-2013 година.
Във Франция е актуална Бернската конвенция, според която вълците са застрашен вид и убиването им е незаконно. Освен във Франция, още и в Германия, Италия, Испания, Португалия, Норвегия, Швеция, Финландия, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и Естония вълците са защитени от закона и се изплащат компенсации на стопаните за унищожения им добитък.
Вълците имат защита и в Словения, Унгария, Румъния и Албания без обаче да се изплащат обезщетения на стопаните за претърпени вреди.
В България, където популацията на вълците е между 1000 и 1200, няма протекция на тези животни и няма компенсации за унищожения добитък. Вълците са считани за напаст и се отстрелват безмилостно. Но, какъвто народа-такава и държавата! Няма състрадание към този изчезващ вид.
В заключение ще добавя, че макар страхът от вълци да съществува в много човешки общества, мнозинството от регистрираните случаи на агресия на вълци срещу хора са били на бесни вълци. Не заразени от бяс вълци изключително рядко са нападали хора и то предимно деца, понеже се страхуват от човека.“
Инж. Венета Димова Димитрова

COMMENTS

WORDPRESS: 0