Читателят-репортер: Азиатска калинка нападна дърветата във „Възрожденци“, изяжда и местните калинки

Читателят-репортер: Азиатска калинка нападна дърветата във „Възрожденци“, изяжда и местните калинки

„Има нападение на бръмбари по дърветата във „Възрожденци“. Колко се радваха децата, че са намерили калинка! Но, ка

„Има нападение на бръмбари по дърветата във „Възрожденци“. Колко се радваха децата, че са намерили калинка! Но, като почнаха да носят една след друга, ми направи впечатление, че дървото е пълно с тези насекоми. Потърсих информация в интернет, изобщо не са калинки, а азиатски бръмбари“, пише до 24rodopi.com наблюдателна кърджалийка.
Става дума за вид азиатска калинка, популярна още като арлекинова или пъстроцветна.
Родината й е Северен Китай. Harmonia axyridis е внесена в няколко европейски държави през 1995 г. за нуждите на биозащитата. У нас навлиза от Гърция през 2008 г., като се предполага, че е дошла по поречието на р. Струма откъм Петричко. Вече масово се среща на много места в България.
Азиатската калинка е една идея по-малка от българската 7-точкова и малко по-светла. Нюансите й варират от наситено оранжево до жълто. С повече точки е – от 14 до 19.
Има и черна модификация с 2 симетрично разположени червени точки.
Необичайната агресивност обаче е на път на разбие имиджа на Harmonia axyridis на полезно насекомо. Установено е, че след като изчерпят листните и щитоносните въшки, които са основната й храна, тя напада и изяжда и местните калинки. По тази причина я наричат шестокрак алигатор.
Освен че ликвидира нашите безобидни калинки и застрашава биоразнообразието, азиатската налита и на плодове. Най-много харесвала гроздето.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0