Чепишев към Караянчева: Само човек със самозаблуда за собствената си значимост може да приема избирателите като крепостни селяни!

Чепишев към Караянчева: Само човек със самозаблуда за собствената си значимост може да приема избирателите като крепостни селяни!

„Ако през тези 11 г. управление просто си вършехте работата, сега щяхте да се радвате на народната любов, а нямаше да правите заклинания и да

„Ако през тези 11 г. управление просто си вършехте работата, сега щяхте да се радвате на народната любов, а нямаше да правите заклинания и да хвърляте в пространството откровени неистини“, с тези думи се обръща към Цвета Караянчева новоизбраният народен представител Георги Милчев Чепишев.

Както вече 24rodopi.com писа, бившият председател на парламента и областен лидер на ГЕРБ Цвета Караянчева заяви вчера, че очаква петият депутат от Кърджали да гласува за ДПС. Тя изрази съмнения, че друга политическа сила е наливала гласове на „Има такъв народ“ (ИТН) в смесените региони на 11 юли.

Писмото на Георги Чепишев, изпратено до 24rodopi.com, с което той отговаря на Караянчева:

Уважаема г-жо Караянчева, всеизвестно е, че жегите не се отразяват добре на нервната система и не рядко могат да причинят различни по вид разстройства. Бих искал да вярвам, че именно горещините са Ви повлияли на днешната медийна изява, защото иначе не допускам (може би малко наивно), че човек с достойнство ще си позволи да изговори толкова нелепости.

Като човек, който след 12 години в парламента твърди, че сега може и да поработи, би трябвало да знаете, че избирателната система е една за всички и разпределението на мандатите става според методология разписана в закона. Ако бяхте истински демократ, каквато претендирате да сте, не бихте си позволили да критикувате единствения метод в пропорционалната система, който метода на Хеър-Ниймайер гарантира политическия плурализъм и по-доброто политическо представителство на суверена. Ако греша ме поправете, но не си спомням след изборите на 4 април 2021 г. да казахте нещо за факта, че в Кърджали бе взет мандат с 788 гласа. Защо тогава не казахте нищо? Предполагам защото тогава не Ви засягаше лично.

Използвам случая да ви напомня, че над 3,5 милиона души гласуваха на националния референдум и над 2,5 милиона от тях се произнесоха категорично за мажоритарна изборна система, а всички вие от партиите на статуквото им обърнахте гръб. Предвид факта, че в град Кърджали, ИТН е първа политическа сила, а вашата партия е едва трета, вероятно за Вас лично резултата щеше отново да е същия, но поне нямаше да обяснявате, че са ви откраднали мандата или, че сте загубили заради система, чието наименование често бъркате.

По отношение на преливането на гласове, нещо което видно Вие знаете как се случва, бих искал на свой ред да споделя подозренията си, че вероятно през последните 12 години сте се възползвала от това. Няма как по друг начин да си обясня рекордния резултат на ДПС в област Кърджали на тези избори. При 44 600 гласа на ДПС на изборите през април и 49 200 сега и при вашите 2500 по-малко, явно ДПС са си ги взели обратно. Надявам се усещате иронията. Няма как в главата на нормален човек да се роди идея за приливане на гласове. Единствено самозабравил се политик от статуквото може да си позволи да възприема суверена като стока,

която може да бъде преотстъпвана или купувана. Само човек, който все още живее с илюзорната представа и самозаблуда за собствената си значимост, може да приема избирателите като крепостни селяни, които по волята на феодала трябва да гласуват по определен начин.

Имам няколко риторични въпроса – пояснявам, че това е похват на изказа под формата на въпрос, който не предполага отговор.

Неволна грешка или несъзнателно споделяне на истината бе това, че сте „Закупили подкрепа“? Приемам, че е второто защото именно лица, които вие припознавате като „Симпатизанти на ГЕРБ“ бяха арестувани за действия против политическите права на гражданите.

Когато водихме битка срещу незаконните действия на администрацията в цялата област (да напомням ли, че всичките те са ръководени от ДПС), които действия донесоха над 2000 гласа за ДПС и подавахме сигнали до правораздавателните органи, Вие и Вашата партия къде бяхте? Когато следихме за законното протичане на изборния процес в изборния ден, когато документирахме и запознахме цялата общественост със случаите на контролиран вот, когато по наши сигнали се преустанови нерегламентираното гласуването с придружител и по наши сигнали се образуваха производства от прокуратурата Вие и Вашата партия къде бяхте? Вие мълчаливо гледахте. Вие се опитвахте да материализирате онова PR-фиаско в съседна нам страна, да осребрите несъстоялата се прегръдка, пробвахте се да получите подкрепа от хора които открито презират това, което олицетворявате. Ако през тези 11 г. управление просто си вършехте работата, сега щяхте да се радвате на народната любов, а нямаше да правите заклинания и да хвърляте в пространството откровени неистини.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0