Час чакане на „Маказа“… за вода! И голямото прибиране на новите кърджалийци от родните им места

Час чакане на „Маказа“… за вода! И голямото прибиране на новите кърджалийци от родните им места

Дори по време на коронавирусни ограничения и почти никакъв трафик на границата, в неделя на пътя „Маказа“ – Кърджали

Дори по време на коронавирусни ограничения и почти никакъв трафик на границата, в неделя на пътя „Маказа“ – Кърджали е интересно.

„Чаках час, че и отгоре преди граничния пункт „Маказа“. За вода, де!“, казва ни кирковчанин, който в неделния ден е напълнил десетина пластмасови туби.

100 литра – доволен е той. Питаме го: Лечебна ли е?

„Абе, не е, ама е хубава. Няма друга такава в района. Когато границата е отворена, тук е пълно с гърци“, уточнява кирковчанинът. Хората имат в мазетата си вино и ракия, или пълни буркани със зимнина, нашият човек – пълни туби с вода от „Маказа“.

На около километър и половина преди ГКПП „Маказа“, вдясно от пътя, се виждат паркирани 5 автомобила. Водата тече от тръба, но е с намален дебит.

От Община Кирково са поставили табела, че водата е изследвана от Регионалната здравна инспекция и е годна за пиене.

Водата идвала от извор, изследван преди време по искане на кмета на Кирково Шинаси Сюлейман. Резултатите били с учудващо добри параметри и свойства на водата. Неслучайно и местни, и чужди са все край извора.

На позиция за пълнене на туби е кола с истанбулска регистрация. След 20-ина минути е ред на „Голф“, побрал над 15 големи туби. Навигатор е дядо, който видимо е развълнуван от това, че внукът му ще напълни около 200 летра вода. Пожелаваме на възрастния мъж Аллах да го пази от ковида и продължава по пътя си.

В неделния ден на пътя „Маказа“ – Кърджали е оживено, но след Кирково. Към областния град пътуват новите кърджалийци от Завоя, Чакаларово и т.н. Засилено е и полицейското присъствие. И докато на разклона на Загорско патрулката е видима и екипът заслужава адмирации – всички водачи на МПС са намалили скоростта, то край Подкова се подвизава наказателен екип. Полицейската кола е повече от три часа на позиция „шумкарска изненада“ – след като водачът е преминал по моста над Върбица, колата му преодолява завоя с 60 и… честито – сниман е за превишаване на скоростта с 10 км/час.


В района на комплекс „Романтика“ дядо с бус прави странни маневри и по чудо не се случва ПТП. Но за полицаите е важно да бъде изпълнен планът за наказани на пътя за превишена скорост. Те невинаги са на критичните места между Кърджали и „Маказа“, но винаги където ограниченията дават възможности за залагане на „полицейски капани“. А в днешно време е важно да се пълни хазната. Солидарно, от колкото се може повече водачи на МПС!

Колкото повече в неделния ден се доближавате към Кърджали, толкова по-дълги стават колоните с автомобили. Новите кърджалийци се завръщат от родните си места!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0