Часове преди водата да лекува: Хапване на Дамбалъ и обратно към дома… (видео)

Часове преди водата да лекува: Хапване на Дамбалъ и обратно към дома… (видео)

Необичайно пусто край чешмата на Дамбалъ. Едва няколко души бяха отишли днес на разходка, като едно семейство бе от Хасковско. Хорат

Необичайно пусто край чешмата на Дамбалъ. Едва няколко души бяха отишли днес на разходка, като едно семейство бе от Хасковско. Хората обядваха и поеха обратно към домовете си. В района на местността пък има полицейски екип.
Това е ситуацията край култовия извор, часове преди водата да стане лековита.
Както вече писахме, „Водата на надеждата“ няма да се ползва през тази година. Всички масови мероприятия в условия на пандемия са отменени със заповед на здравния министър.
„За броени седмици пандемията от коронавирус промени живота на хората в целия свят. Даваме си сметка, че посещението на Дамбалъ в нощта на Хъдърлез е важно за много хора. В същото време струпването на голям брой посетители поставя под риск човешки животи. Нека бъдем отговорни, да помислим за опасностите и да не допуснем ние и близките ни да станем жертви на заразата“, заяви преди дни по този повод кметът на общината Илкнур Кязим.
Общинският кризисен щаб ще окаже съдействие на служителите на на РУ – Момчилград за прилагането предписанията на здравния министър, включително при изграждането на пунктове на подходите за Дамбалъ.
Припомняме, че всяка година срещу Гергьовден/Хъдърлез хиляди хора се събират край чешмата в местността, където, според поверието, водата става лековита.
Видео: Мохамед Хабил

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0