Чанев и Ердем обсъждат турските инвестиции в региона. Ще има ли МОЛ в Кърджали?

Чанев и Ердем обсъждат турските инвестиции в региона. Ще има ли МОЛ в Кърджали?

Разширяването на българо-турските бизнес контакти обсъдиха областният управител Никола Чанев и Мехмет Ердем, търговски аташе в Генер

Разширяването на българо-турските бизнес контакти обсъдиха областният управител Никола Чанев и Мехмет Ердем, търговски аташе в Генералното консулство в Пловдив. Разговорът бе своеобразно продължение на неотдавнашната визита на консула Хюсеин Ергани в Кърджали, съобщават от Областна администрация.
За нас взаимодействието с турския бизнес е от изключително важно значение, неслучайно най-големият инвеститор в региона – компанията „Теклас“ е от Турция, изтъкна Чанев. Той запозна госта с предимствата на индустриалната зона в района на бившето летище на изхода за Момчилград. Тя се простира на площ от 100 дка, разполага с електрическа и ВиК-мрежа, край нея ще минава газовата връзка, а вече е проведена и обществена поръчка за изпълнител на съпътстваща инфраструктура, чието изграждане ще стартира при заявен инвеститорски интерес.
Мехмет Ердем обясни, че турските власти желаят да организират съвместни бизнес-форуми, за да улеснят търговските връзки между двете страни и да проучат в които сектори е удачно да се инвестира в Кърджалийско – дали в машиностроенето, текстилната индустрия, IT-технологиите или нещо друго. Радващо е, че регионът е с ниска безработица и ниска престъпност, което е успех за управляващите, подчерта г-н Ердем.
Областният управител заяви, че целта е повишаване на доходите и развитие на икономика с висока добавена стойност. На срещата бяха коментирани преимуществата на района от гледна точка на бизнеса в южната ни съседка – интензивният трафик през Маказа (над 1 млн. коли годишно) и турскоговорящото население. Мехмет Ердем декларира интереса на турската страна в Кърджали да бъде открит хипермаркет на голяма търговска верига, както и МОЛ, който да обслужва пътникопотока към гръцката граница, за което предстои оглед на подходящи терени. Чанев препоръча на дипломата два държавни имота с подходяща локация – бившата картинг-писта край Ардинския мост и старата сграда на гимназията по селско и горско стопанство. Ердем обяви и готовността на Турция да предостави стипендии в своите университети на младежи от Кърджали, които след обучението си да се завърнат на работа тук.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: