Цените на строителните материали бележат скок, надникът вече е 200 лева – колко ще струват имотите след година!?

Цените на строителните материали бележат скок, надникът вече е 200 лева – колко ще струват имотите след година!?

Цените на металите бележат скок с над 30% и оскъпяват строителството. Поскъпват още дървеният материал, изолациите, дограмите и замазки


Цените на металите бележат скок с над 30% и оскъпяват строителството. Поскъпват още дървеният материал, изолациите, дограмите и замазките, алармират от бранша.

Причината за доминото с цените са пандемията, намалелият износ от Китай и по-скъпият транспорт. Според анализаторите съвсем скоро увеличението на материалите ще се отрази и на цените на имотите. Прогнозите на инвеститорите са, че индустриалното строителство ще покачи значително себестойността си, но при жилищното ударът няма да е толкова осезаем. Това важи с най-голяма сигурност за имотите, платени „на зелено“.

В строителните хипермаркети на дребно поскъпването на материалите за ремонт у дома е започнало плахо преди Нова година. В последните три месеца обаче набира огромна инерция. Обикновено февруари-март хората започват да стягат апартаментите си с дребни подобрения основно заради предстоящите абитуриентски балове, разказват търговци. Оживление се чувства и сега, макар да не е в мащабите на минали години.

Нови цени има при почти всичко. Един най-обикновен метален профил с дължина 3 метра вече струва 2.90 лв. при доскорошна цена от 2,20 лв.  Стиропор с дебелина 5 см скочи с цяло левче – до 5.90 лв. Литър грунд е твърдо около 6 лв., при положение че преди месец можеше да се купи за 5.50-5.60 лв.

Ремонтът у дома може да забуксува и от липсата на майстори, разказват препатили. Добрите и сега са дефицит и започват да се мръщят на  цени под 30-32 лв. на квадрат за поставяне на плочки. Шпакловката върви около 10 лв. на кв. м, като дневният надник на опитния майстор вече надхвърля 200 лева.

Четете по-късно по Темата на деня:

Домино с цените: Строителството поскъпва, наред са жилищата! Предприемачът Тунджай Гюлер: Тест за бранша, ще се появят много фалшиви оферти!

24rodopi.com

Снимка: „Марица“

COMMENTS

WORDPRESS: 0