Цената на водата в Кърджалийско скача с 6 стотинки, до 1.58 лв/куб.м.! Само в Кърджали и Момчилград става 2.60 лв/куб.м.

В Кърджали ще има отново една от най-ниските цени за водата в цялата страна, категоричен е шефът на „ВиК“ инж. Славчо Сл

В Кърджали ще има отново една от най-ниските цени за водата в цялата страна, категоричен е шефът на „ВиК“ инж. Славчо Славков

Увеличението на водата за населените места в цялата област ще се бъде до 1.58 лв./куб. м, а за Кърджали и Момчилград – до 2.60 лв./куб. м. Това твърди инж. Славчо Славков, директор на регионалния доставчик ВиК-Кърджали, цитиран от радио „Фокус“.
В област Кърджали цента на питейната вода се вдига този месец с най-високия процент за цялата страна – 9%. Въпреки това, дори с увеличението, остава по-ниска от цените в София, Бургас, Варна, Добрич, Монтана, Видин, Силистра, Ямбол.
Планинският язовир „Боровица“ в района на село Ненково е основният източник на питейна вода за град Кърджали, Момчилград и много населени места от областта. Той се стопанисва от ВиК – Кърджали, сега е в добро състояние и има достатъчно количества, за да захрани областта, посочи Славчо Славков. „Цената на водата се формира не само от един компонент. Тя е сбор от услугите „доставяне“, „отвеждане“ и „пречистване“ на водата. Когато говорим за по-голямо увеличение, това важи най-вече за Кърджали и Момчилград, където има услуга „пречистване“ – там тя се вдига с 9%, по изчисление на КЕВР“, каза още директорът.
Само за услугата „пречистване“ цената се вдига с 12 стотинки. Тази услуга се ползва само в градовете Кърджали и Момчилград, където отпадната вода минава през пречиствателна станция, затова към нея се добавят допълнителните разходи за пречистване. „Когато говорим за цената за доставяне на вода с питейни качества за цялата област, то разликата е шест стотинки. Миналата година цената беше 1,53 лв., сега ще бъде 1.58 лв. без ДДС. Казах вече, че само в Кърджали и Момчилград се ползва услугата „пречистване“ на водата и там ще плащат по-висока цена – 2.60 лв. Тоест, за двата града тя ще се повиши с 22 стотинки, до сега беше 2.38 лв.“, каза инж. Славков.
Той допълни, че много по-ниска е цената на водата във всички други населени места в областта. „Навсякъде другаде в областта не се ползва тази услуга „пречистване“ и „отвеждане“ – там няма канализация, няма пречиствателна станция. Затова цената от 1.53 лв. без ДДС за 2019 година, в 2020 год. ще бъде 1.59 лв. без ДДС. Тоест със шест стотинки се увеличава за останалите населени места. Прагът на социалната поносимост за Кърджали е 3.17 лв./куб. м и остава под този праг“.
В Кърджали ще има отново една от най-ниските цени за водата в цялата страна, по думите на инж. Славков. „Ако тя е 2.60 лв./ куб. м в Кърджали, то във Варна е 3.20 лв., в Силистра – 3.45 лв., в Монтана – 3.10 лв. В Шумен е най-висока цената – 3.52 лв., в Бургас, в Ямбол, Враца, Добрич, Видин е над 3 лв./куб. м“, добави още директорът на ВиК – Кърджали инж. Славчо Славков.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0