Цвета Караянчева пита: 20 полицаи отвели в ареста сина на зам.-областния, превишиха ли си правата?!

Цвета Караянчева пита: 20 полицаи отвели в ареста сина на зам.-областния, превишиха ли си правата?!

Председателят на парламента Цвета Караянчева, в качеството си на народен представител от област Кърджали, е внесла питане до мини

Председателят на парламента Цвета Караянчева, в качеството си на народен представител от област Кърджали, е внесла питане до министъра на вътрешните работи относно действията на местната полиция във връзка с евентуално превишаване на правомощията и извършване на неправомерни арести след хулигански прояви в община Черноочене в нощта срещу 29 октомври м.г.
Припомняме, че инцидентът стана повод за показното задържане на 21-годишния Мерт Али, който бе отведен от дома си с белезници в присъствието на над 20 полицаи въпреки твърденията му, че е невинен и дори не е присъствал на мястото на инцидента, и въпреки чистото му съдебно досие, посочват от пресцентъра на ГЕРБ.
По-късно съдът отмени заповедта за задържането му като незаконосъобразна. Отпадна и поисканата спрямо него мярка за неотклонение „парична гаранция“, а Районната прокуратура отхвърли  постановлението на разследващите органи за привличането му като обвиняем.
„Синът ни няма криминални регистрации, не е участвал в противоправни деяния и не е възпрепятствал по никакъв начин действията на полицията. Въпреки това бе неправомерно задържан за 24 часа“, реагираха от семейството. „Кой ще поеме отговорността за упражнения психически натиск, накърнено достойнство и уронен престиж на един невинен млад човек и защо бе допуснато скандалът да се преекспонира с политическа цел“, питат близките.
Припомняме, че Мерт Али е син на заместник-областния управител Леман Али.
Народният представител Цвета Караянчева настоява да се установи законосъобразни ли са били действията на полицията по случая и има ли превишаване на полицейски правомощия от страна на служители в ОД на МВР, включително и от страна на директора на ведомството старши комисар Атанас Илков. 
Независимо от резултатите от сигнала, Мерт Али и семейството му ще търсят правата си по съдебен ред като подадат съдебен иск срещу ОД на МВР Кърджали за незаконно задържане и незаконно образуване на дело.
На снимката: До задържането на няколко лица се стигна след вандалски действия в нощта след местните избори в Чернооченско

24rodopi.comCOMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0