Хюсеин Йеменджиев с доклад пред учени от цял свят как с камерата на телефона ще виждаме тежки метали във водата!

Хюсеин Йеменджиев с доклад пред учени от цял свят как с камерата на телефона ще виждаме тежки метали във водата!

Ардинецът Хюсеин Йеменджиев ще изнесе доклад пред участниците в BioInfoMed' 2020 - мащабен международен симпозиум по биоинформатика

Ардинецът Хюсеин Йеменджиев ще изнесе доклад пред участниците в BioInfoMed’ 2020 – мащабен международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина.
От 8 до 10 октомври в Конгресния център в Бургас ще се съберат учени от цял свят, за да представят най-съвременните изследвания и иновации в областите биомедицина, биоинформатика, компютърни технологии, обществено здравеопазване и качество на живота.
Интересът към първото издание на конференцията доведе до 94 научни доклади, които бяха подадени, като от тях са одобрени и допуснати за участие 75. Авторите им са учени и изследователи от Мексико, Индия, Великобритания, Южна Африка, Франция, Австралия, САЩ, Белгия, Полша, Узбекистан, Македония и други страни. Сред тях се открояват изтъкнати учени от Boston University и Harvard Medical School, САЩ, от Technological Institute of Tijuana, Мексико и други престижни университети и научни институти.
Организатори на форума са Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Съюзът на учените в България и Община Бургас.
Сред водещите теми на форума ще бъдат анализи на големи данни в медицината и биологията, вземане на решения в медицината, изкуствен интелект в медицината и здравеопазването, биомедицинско моделиране и инженерство, биомембрани и биоматериали, клетъчно и тъканно инженерство, изчислителна биология и биомолекулно моделиране.
Авторите на по-интересните и важни научни изследвания ще бъдат поканени да подадат статии в пълен текст за отпечатване в сборник от поредица на международното научно издателство „Springer“.
Темата на доклада на Хюсеин Йеменджиев е „Откриване на токсичност във води чрез интеркиртериален анализ“.
„Имаме сътрудничествто с колеги, които се занимават с математическо моделиране и машинно обучение и правим нещо, което, на база информация от сензори, да може да предсказва потенциално присъствие на токсичност във води според сигналните профили, които получава. Като лицевото разпознаване по камерите на телефоните ни, само че тук се разпознава евентуалното присъствие на тежки метали, токсични химикали и т.н. във водите“, коментира пред 24rodopi.com Хюсеин Йеменджиев.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0