Хроника: Блокада и в центъра на Варна; в дискотеките има коронавирус, в природата – не; дело за незаконното записване на Борисов

Хроника: Блокада и в центъра на Варна; в дискотеките има коронавирус, в природата – не; дело за незаконното записване на Борисов

Ден 26 на антиправителствените протести с искането и за оставка на главния прокурор Иван Гешев, продължи с блокади на 3 ключови мест

Ден 26 на антиправителствените протести с искането и за оставка на главния прокурор Иван Гешев, продължи с блокади на 3 ключови места в столицата, но и с нови – палатков лагер изникна и пред Общината във Варна. В Благоевград пък се проведе демонстрация пред полицията – срещу полицейското насилие. В София „Отровното трио“ се обяви за спешно свикване на разпусналото се в едномесечна лятна ваканция Народно събрание, а в Стара Загора кметът Живко Тодоров направи безплоден опит за отблокиране на подстъпа към магистрала „Тракия“ и пътя за Хасково, като преговаря с демонстрантите, отбелязват информационните агенции.

Продължавам да следя цялата информация, която се отнася за COVID-19 в естествени условия. Сред природата вируса го няма. Това смята климатологът проф. Георги Рачев.
„Абитуриентски балове, дискотеки, затворени помещения – това е едната страна, но навън в парка мога да кажа смело, че го няма“, каза той.
Пред Bulgaria on air Рачев добави, че няма и научна информация, която да свидетелства, че сред природата коронавирусът остава.
Междувременно той коментира, че това се дължи и на хубавото време. Както е известно, смята се, че през лятото вирусът е по-слаб. Рачев даде и оптимистична прогноза, че топлото време ще се задържи и през август. Топъл ще бъде и септември, дори с около 1 градус над нормата.

Софийската градска прокуратура е образувала разследване по члена за незаконно записване със СРС – 339а от НК, във връзка с изтеклите разговори и снимки около премиера Бойко Борисов.
Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Не става въпрос за проверка на фактите вътре в записите, а чл. 339а, по който е разследването, гласи буквално:
„Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.
(3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Специалното техническо средство се отнема в полза на държавата.“
Въпросният член е от глава „Общоопасни престъпления“, от раздела, където са също подпалвачество, предизвикване на наводнение, изпускане на отрови от кораб, взрив и пр.
Към делото са присъединени записи, снимки и видео, публикувани в „Афера“, „Е-вестник“ и „Биволъ“, назначена е експертиза, а в качеството му на (доскоро) шеф на НСО е разпитан и подалият оставка ген. Красимир Станчев.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0