Хлябът тук идва веднъж седмично, до „Бърза помощ“ и изборната секция се стига с… лодка

30-ината души, останали в кърджалийското село Лисиците, живеят като отшелници. От цивилизацията ги делят един язовир и един мост. Въпре


30-ината души, останали в кърджалийското село Лисиците, живеят като отшелници. От цивилизацията ги делят един язовир и един мост. Въпреки че са само на 10 км от Кърджали, хората тук никога не са имали коли.

Мустафа разказва пред екип на „България он еър“, че за да стигнат до най-близкото населено място трябва да прекосят язовир „Студен кладенец“ с лодка или по въжен мост.

„Зимата по-трудно става. Сутрин и вечер има влак“, споделя той.

До скоро най-дългият въжен мост в България бил в окаяно състояние, но местните се радват, че са доживели да видят ремонта му. Разказват, че тук хлябът идва веднъж в седмицата, а за всичко друго трябва да имаш здрави крака, за да извървиш пътя до близкото село.

„До спирката уж щяха да направят за 5-6 коли паркинг, но и това не успяха да направят. Тук трябва да си умреш. Имам 2 стенда. С лодка ходих до Бърза помощ“, разказа Мустафа.

Това не спира местните да гласуват. И до урните стигат пеша или с лодка.

И макар, че са останали една шепа хора, надеждата им все още е жива. От следващия парламент искат прости неща – малък път до цивилизацията.

„Не искаме асфалтов път, просто малко да подобрят този“, казва Мустафа.

Но пък са щастливи, защото в последните години красивата природа успява да привлече все повече туристи в селото.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0