Хирург дари икона от „Желязната църква“ на Кърджали!

Хирург дари икона от „Желязната църква“ на Кърджали!

Българската православна църква отбеляза 150-годишнината на Българската екзархия. Един родолюбец – известния български хирург-

Българската православна църква отбеляза 150-годишнината на Българската екзархия. Един родолюбец – известния български хирург-онколог проф. Иван Гаврилов, продължава неуморно своята дарителска дейност,  подчинена на висока цел – да се припомни дейността на Българската екзархия и нейните духовни водачи за целокупна България: Мизия, Тракия и Македония.
Вниманието на щедрия дарител е към Източни Родопи. В последните години той осъществи многобройни културни инициативи, припомнящи последователната дейност на Българската екзархия и Българската патриаршия за този район.
В края на юни за средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали бе предаден скъп дар – иконно изображение на  „Св. Богородица със светите братя Кирил и Методий“ от Желязната черква „Св. Стефан“ в Истанбул, осветена от Негово Блаженство Екзарх Йосиф I Български на 8 септември 1898 г.
Няколко дни преди дарението му, на 20 юни – дата на блажената кончина на екзарх Йосиф, на гроба му до митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София бе отслужена панихида по повод на 180 години от рождението и 105 години от упокоението на видния български духовник.
Проф. Иван Гаврилов донесе в Кърджали и част от тиража на мемориална картичка в памет на Екзарх Йосиф I Български. Дарението на българския лекар припомни и съществуването на „българската болница“ в Цариград и добродетелната дейност на наши медици в столицата на Османската империя по време на Екзархията.
Иконата на „Св. Богородица със светите братя Кирил и Методий“ в манастира „Св. Йоан Предтеча“ внесе празничност и светлина в родопския град.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0