Хатидже: Не позволиха да изляза от болницата с новородената ми дъщеря, докато не я записах "Северина"!

Хатидже: Не позволиха да изляза от болницата с новородената ми дъщеря, докато не я записах "Северина"!

„Те не позволиха да изведа от болницата новородената ми дъщеря, докато не й дам българско име. Бях принудена. Записаха я „С

„Те не позволиха да изведа от болницата новородената ми дъщеря, докато не й дам българско име. Бях принудена. Записаха я „Северина“ и едва тогава я изписаха от болницата“, разказва изселничката Хатидже Йоздемир за събитията от 1984-1989 г. в България.

Българските турци не могат да забравят асимилационния натиск, водещ до принудителна миграция преди 32 години, отбелязва Анадолската агенция.

„Бяхме на тютюневата нива, когато дойдоха и отрязаха крачолите на шалварите ни и ги превърнаха в поли. Един ден комшията каза, че идват да сменят имената ни. Аз бях бременна. Взех един дюшек, напълних торбата с хляб и отидохме да се крием в гората. Но се принудихме да се върнем вкъщи. Записаха ме „Христина“, разказва за „Възродителня процес“ Хатидже.

Как едно 6-годишно дете премина от България в Турция в тайник под влакова композиция. Как един български политик преди дни обиди изселниците, а дори не се усети – четете утре в 24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0