Хасан Азис: От 117 населени места в община Кърджали, в 8 са без вода! Държавата ни е длъжник!

Хасан Азис: От 117 населени места в община Кърджали, в 8 са без вода! Държавата ни е длъжник!

От 117 населени места в община Кърджали, за съжаление, в 21 век 8 населени места са без вода, каза в "Още от деня" по БНТ кметът на Кър


От 117 населени места в община Кърджали, за съжаление, в 21 век 8 населени места са без вода,
каза в „Още от деня“ по БНТ кметът на Кърджали Хасан Азис. Започнал е ремонтът на довеждащия водопровод от язовир „Боровица“, така че Кърджали и Момчилград не са заплашени от водна криза, подчерта кметът.

На изказването на министъра на околната среда и водите, че местните власти само искат от МОСВ, а не инвестират, Азис отговори така:

„Местната власт не само в Кърджали, а и в цялата страна, независимо от политическата окраска на кметовете, голяма част от бюджетите, които имат, се отнасят единствено и само за решаване на водните проблеми. В Кърджали има няколко населени места, които ние сме финансирали с милиони левове – проекти, за които общината заделя от местните си приходи, след което ние прехвърляме тези активи на ВиК дружеството, което пък започва да събира такси“.

Хасан Азис подчерта, че общината не събира нито лев такси за инвестициите, които прави.

Кметът на Кърджали заяви, че това е един много стар проблем и дебат, който се води. Изготвили са преди повече от 7-8 години технически проекти на стойност 500-600 000 лв., които са за водопровод, канализация и пречиствателна станция, и чакат на рафта момента, когато държавата, правителството ще се сетят, че 12% процента от населените места са без вода.

„Мисля, че в това отношение държавата е длъжник на кметовете на местната власт“, категоричен беше Хасан Азис, който е и зам.-председател на Сдружението на общините.

ДПС поиска оставката на екоминистъра или оставка на цялото правителство, защото правителството няма как да допусне криза с водоснабдяването, особено на големите градове, при положение, че има инфраструктура, това е знак към правителството за всички тези населени места, в които все още няма вода, заяви Хасан Азис.

ДПС е категорично, че обществото трябва да получи онази сигурна информация от правителството, че няма да се допусне криза с водата в дадена община.

Сдружението на общините се обяви срещу проект на МРРБ за окрупняване на ВиК дружествата. Кметът на Кърджали заяви, че тази система не работи – кметовете нямат възможност да посочат кои населени места, квартали или улици имат нужда от намеса и ремонт, това се диктува от държавата в лицето на областния управител.

На въпроса дали очакваме увеличаване на болните от корона висурс с наближаващите празници, Хасан Азис отговори, че в Кърджали се отчита по-ниска заболеваемост от Ковид 19 към този момент и че пристигащите в Общината от Турция и Европа са дисциплинирани и спазват наложените мерки.

Той сподели какво е направил управителният съвет на НСОРБ по въпроса с Ковид кризата и бюджет 2021година.

„Още в началото – през пролетта проведохме няколко срещи с партийно представените парламентарни групи в НС, където посочихме темите, по които търсим тяхната подкрепа.

И постигнахме важни за общините промени в бюджета.

За първа година ще има нова делегирана дейност „Асистентска подкрепа“ с 80 млн.лв за хората, които са изключени от Закона за личната помощ и Национална програма – възрастни хора и лица с увреждания.

Управителният съвет НСОРБ успя да извоюва допълнителни средства за малките общини, които са с профил туризъм и имат 5% по-нисък приход от данък недвижими имоти и 15% по-малък приход от туристическия данък в сравнение с миналата година.

Предложихме на правителството да се създаде фонд „Общински пътища“, който да се ръководи от МРРБ и да бъде с финансов ресурс от 300 млн лв. – както е видно това не беше отразено в новия бюджет.

В община Кърджали се спазват наложените мерки от здравния министър и мога да кажа че общините допълнително спускат мерки, за да се избегне натоварване на здравната система. И искам да отбележа от 123 общински болници, 73 са ангажирани пряко с корона вируса и подпомагат 198 държавни болници в дейността по кризата. Повдига се отново важния за кметовете въпрос – Защо през годините се закриваха общинските болници?

Независимо от политическата партия всички кметове сме били зад запазването на общинските болници и сме полагали усилия да поддържаме дори и в най-малките населени места.

За пореден път става ясно , че политиката на кметовете е правилна към този момент. Независимо от дълговете всяко населено място има нужда от лечебно заведение.

И тези дългове, които имат общинските болници няма как да бъдат отчетени и сравнени с човешките животи.

Благодаря на всички колеги, които с цената на всичко успяват да запазят общинските болници. Ако ги нямаше сега тези 73 лечебни заведения , кой щеше да поеме първата вълна в малките населени места?“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0