Хасан Азис: ДПС е единствената партия, която работи реално за изучаване на майчин език

Хасан Азис: ДПС е единствената партия, която работи реално за изучаване на майчин език

„В предизборната програма на ДПС е отбелязано, че пандемията оголи проблемите в три важни сфери – образованието, социалната

„В предизборната програма на ДПС е отбелязано, че пандемията оголи проблемите в три важни сфери – образованието, социалната сфера, здравеопазването. Най-големият проблем в момента е качеството на образованието. Всичко, което се прави от 10 г. насам е реформа на парче, без визия и перспектива как ще изглежда образованието след 5 или 10 г. По данни на ЕК знанията, придобити от децата в града и по селата у нас е три години разлика. Това е ужасяващо. Ние бихме искали държавата и общините да имат еднаква грижа за всеки един ученик. Елитизиране на образованието не трябва да има и това важи особено за райони като нашия. Надявам се държавата да поеме част от грижите и за детските градини, които сега са единствено грижа на общините, защото те са също част от образованието”, каза пред представителите на образователния сектор Мукаддес Налбант, четвърта в листата на ДПС в Кърджали.

Вторият в листата д-р инж.Хасан Азис, който е и кмет на община Кърджали посочи, че образованието за местната власт е било винаги приоритет на приоритетите през изминалите години. Той коментира, че има дисбаланс на ангажиментите на държавата и на местно ниво по отношение на образованието. „Децата от 1 до 3 г. са единствено ангажимент на общините и родителите. ДПС е единствената партия, която работи реално за изучаване на майчин език. Слетите паралелки са едно недоразумение, което продължава и то е като наказание за нашите деца .Общината дофинансира около 1 млн.лв., за да няма такива паралелки, но въпросът на експертно ниво не е решен. Материалната база на образователните заведения тук отстъпват на базите в големите градове“, каза той и настоя за държавна политика, осигуряваща еднакви условия за всички ученици. Всяка една инвестиция в образованието в района е благодарение на нашите кметове и доброто взаимодействие с нашата парламентарна група“, подчерта  д-р инж.Азис.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и  водач на листата в Кърджали, припомни предложението на ДПС за безплатна детска градина за всички деца в страната, освен с образователна цел това предложение касае и националната сигурност. Той каза още, че държавата е абдикирала от ангажимента си да печата и предоставя учебници и помагала на децата по отношение на майчиния език, че ДПС продължава да поема разходите за издаване на учебниците по майчин език и ги раздава безплатно  на учениците. Ресми Мурад, областен председател на ДПС и трети в листата, също участва в разговорите.

Мукаддес Налбант: Най-големият проблем е качеството на образованието

Мукаддес Налбант, четвърта в листата на кандидат-депутатите от ДПС в 9-и МИР Кърджали, участва в предизборен дебат на тема образование в предаването „Лице в лице” по bTV.

На въпрос дали образованието се превърна в най-голямата жертва на пандемията, Мукаддес Налбант отговори, че пандемията е разкрила всички големи дефицити и на образователната, и на здравната система, защото без тях едно общество не може да се развива. „Децата са голямата жертва. Не смятам, че образователната система беше готова. Вярно е, че и по света никой не беше подготвен, но ние можехме да посрещнем с по-голяма лекота предизвикателствата”, добави кандидат-депутатът от ДПС. Тя изтъкна, че в 70 училища в страната нито един учител не е разполагал с интернет и компютър, 80 000 деца не са имали достъп до учебния процес. Само 20% от учениците смятат, че електронното обучение им дава положителни резултати, а 47%, че „резултатите са много зле“.

„В момента най-големият проблем е качеството на българското образование. Трябва да има еднакво отношение към всички училища. По данни на ЕК знанията на децата в града и знанията на децата по селата у нас е 113 пункта, това са три години разлика”, заяви кандидат-депутатът от ДПС. Според нея има основни разлики в заплащането в страната заради делегираните бюджети.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

COMMENTS

WORDPRESS: 0