Хасан Азис: В момента общините са най-адекватната част от държавното управление

Хасан Азис: В момента общините са най-адекватната част от държавното управление

"В Кърджали и навсякъде нещата отиват в посока на липса на места за приемане на болни с Ковид-19. Областният кризисен щаб обяви, че в К

„В Кърджали и навсякъде нещата отиват в посока на липса на места за приемане на болни с Ковид-19. Областният кризисен щаб обяви, че в Кърджали липсват такива. Трябват спешни мерки за общинските болници в района“. Това обяви заместник-председателят на Националното сдружение на общините в България и кмет на Кърджали Хасан Азис в сутрешния блок на „България он еър“.

По думите му в болниците в Кърджали има разкрити отделения за Ковид-19, но няма достатъчно места.

„Възможността на кметовете да определят режима на достъп до определени заведения беше предоставен „услужливо“ от властта. Нашата позиция е, че държавата трябва да поеме своята част от отговорността, специално за режима на работа на заведенията, на театрите, на публичните институции. Централната власт да не прехвърля отговорностите на местната. В една малка община, където няма дори и общинска болница и лекари, как кметът да вземе решение да затвори общината?“, попита кметът на Кърджали.

Според него това е в компетенциите на централната власт, а общините пък били една от публичните институции, които са поели първата вълна от нужните мерки, при това без да имат яснота за финансиране.

„Държавата трябва да подпомага местните власти. В момента не усещаме подкрепата на централната власт за ситуацията, в която се намираме. Като партия ние бяхме категорични, че в момента представителите на държавността не изпълняват своите функции“, подчерта Хасан Азис в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че Националното сдружение на общините в преговорите си с Министерството на финансите е постигнало някои добри резултати, сред които договореност за нова асистентска услуга за хората с 80 млн. лева, които да бъдат предоставяни.

„Нямаме добри специалисти в общинските болници, това е резултат от политиката в последните 10-15 години. В момента българските общини са най-адекватната част от държавното управление. Продължаваме да осигуряваме храна на най-уязвимата част от населението“, посочи заместник-председателят на Националното сдружение на общините.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0