Хасан Азис в Белгия: Целта на Община Кърджали е да има най-висок процент ваксинирани

Хасан Азис в Белгия: Целта на Община Кърджали е да има най-висок процент ваксинирани

Целта на Общинската администрация в Кърджали е да има един от най-високите проценти на ваксинация в страната. Това обяви кметът Хасан Азис по време н

Целта на Общинската администрация в Кърджали е да има един от най-високите проценти на ваксинация в страната.

Това обяви кметът Хасан Азис по време на срещата си със своя колега Емир Кър от побратимената на Кърджали община Сен Жос, Белгия.

Двата се обединиха около мнението, че местните власти и добрите им политики са ключът към по-бързата ваксинация на населението.

„По време на посещението ни в Брюксел видяхме, че побратимената ни община Сен Жос работи много активно и като местна власт за убеждаването на своите съграждани в нуждата от ваксинация. На няколко места в общината са направили ваксинационни центрове, които се обслужват в партньорство с Червения кръст. В тях хората могат да си направят тестове, които са предоставени безплатно от държавата, и са разкрити мобилни ваксинационни центрове, които също се обслужват от медицински персонал.

В побратимената ни Сен Жос около 65% от хората са ваксинирани срещу коронавируса. Като цяло в Белгия процентът на ваксинирани е близо 70%, като държавата много усилено насърчава местните власти да работят в тази посока.

За съжаление, България е на едно от последните места в Европа по брой ваксинирани, процентът им е изключително нисък – около 20%, затова  представих на г-н Кър Общинския план за ваксинация в Община Кърджали“, посочи Хасан Азис.

„Той вече действа, като в него са ангажирани медицински екипи, разкрити са мобилни ваксинационни екипи, които обикалят населените места, и заедно с лекари се разяснява нуждата от ваксинация, както и медицинските лица дават отговори на всички въпроси и съмнения на хората.

С този акт Община Кърджали поема своята отговорност за здравето на гражданите и местните власти са много активни в това максимално да опазят здравето на хората. След срещата съм напълно удовлетворен, че двете общини вървят по абсолютно еднакъв път на действие с тази разлика, че тестовете за Covid в Белгия се предоставят безплатно от държавата“, допълни Хасан Азис.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0