Фалшив стаж за пенсия – 1200 лева! 100 сигнала до прокуратурата за 19 месеца

Фалшив стаж за пенсия – 1200 лева! 100 сигнала до прокуратурата за 19 месеца

Трицифрено число са вече случаите на опити за представяне на фалшив трудов стаж пред Националния осигурителен институт за получаване на пенсия. Десетк

Трицифрено число са вече случаите на опити за представяне на фалшив трудов стаж пред Националния осигурителен институт за получаване на пенсия. Десетки са постановленията от страна на прокуратурата в региона за разследвания след сигнали от страна на НОИ. Има и осъдени лица.

„Това се дължи на изключително добрата работа на служителите в Териториалната дирекция на института в Кърджали. Опитите за измама отдавна са във фокуса на вниманието“, коментираха за 24rodopi.com от НОИ.

53 сигнала са подадени до прокуратурата за съставяне на неистински официални документи за стаж през миналата година. До този момент, те пък са 47. Или общо 100 в рамките само на последните 19 месеца.

България е държавата с най-ниски пенсии от останалите в Европейския съюз, но това явно не е мотив за хитреци, които се опитват да се докопат до това право.

1200 лева ще трябва да плати поредният пожелал да се сдобие неправомерно с пенсия в региона, след като е входирал документи с неистинско съдържание за стажа си пред НОИ. Двойният гражданин-български и турски, бе освободен от наказателна отговорност. Съдът в Кърджали прецени, че за изготвянето на фалшивия документ не може да му се търси отговорност. Той обаче ще плати глоба в размер на 1200 лева.

На снимката: На опашка за пенсии

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0