Училищни иновации за подобряване на образователния процес

Училищни иновации за подобряване на образователния процес

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“-Кърджали се реализира мобилност за обмен на успешни иновативни практики по Национална програ

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“Кърджали се реализира мобилност за обмен на успешни иновативни практики по Национална програма „Иновации в действие“.

Целите на програмата са свързани с подкрепа за създаване на култура на иновациите в училищата в страната, за креативно мислене, нововъведения в полза на развитието и постиженията на учениците, като се създават условия на педагогическите специалисти да анализират, да експериментират чрез пряк обмен и популяризиране на своите иновативни практики и продукти.

Основната цел на училищната иновация е да се повиши качеството на образователния процес, посредством иновативни педагогически методи, компетентностен подход, проектно-базираното обучение и използване на дигитални средства и информационни технологии в обучението.

Сътрудничеството се проведе между иновативните училища ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Кърджали, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Смолян и ОУ „Кирил Христов“Стара Загора. Гости на форума бяха Ангелина Костова – началник отдел „ОМДК“, Али Хасан, старши експерт по природни науки и екология от РУО-Кърджали, родители, учители и ученици.

С много емоции, талант и знания домакините представиха пред гостите  иновативни  уроци, в които бе онагледена на практика успешната работа по проект „Иновативно училище“.

II „a“ клас с бинарен урок по математика и околен свят на тема „Антарктида“ и в V “а“ клас интердисциплинарен урок по география и икономика, човекът и природата, информационни технологии, музика, изобразително изкуство на тема: „Пътешествие из природните зони на Африка“.

Игровият метод и работа в екип са едни от най-често използваните и най-интригуващите за учениците методи на обучение. Чрез тях те се забавляват докато учат и учат докато се забавляват.

Важно е не само усвояване на учебното съдържание, а и усвояване на способи и начини на поведение. Учениците придобиват способности да  анализират и обобщават, да вземат правилни решения, да бъдат съобразителни, адаптивни и креативни.

Домакините представиха на гостите успешната работа по Национална програма „Иновации в действие“ и в неформална обстановка и преки разговори учителите от трите училища споделиха  опита и впечатленията си от своята работата  в областта на иновациите.

Директорите на гостуващите училища изразиха благодарност за споделените успешни практики.

Мобилността бе закрита с кратка музикална програма и изпълнение на танцовата формация към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Кърджали – „Весело хорце“.

Екипите си тръгнаха заредени с много идеи, положителни емоции и желание за реализиране на допълнителни бъдещи съвместни дейности.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0