Ученици станаха съдии и прокурори по две дела

Ученици станаха съдии и прокурори по две дела

В залата на Окръжен съд – Кърджали се проведоха два симулирани съдебни процеса по действителни наказателни казуси. Участваха учен

В залата на Окръжен съд – Кърджали се проведоха два симулирани съдебни процеса по действителни наказателни казуси. Участваха ученици от десети и единадесети клас на Средно училище „Отец Паисий“ в областния град.   

Провеждането на симулирани процеси по реални казуси от съдебната практика е част от Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Целта на симулирания наказателен процес е формирането на реална представа за правораздавателната дейност на съда по делата и ролята на всеки един участник в наказателния процес, както и постигане превенция сред младежите.

Учениците сами разпределиха ролите си по всеки процес и подготвиха представянето си по предварителни сценарии, изготвени от мл.съдия Габриел Русев. Участващите ученици влязоха в ролите на съдии, съдебни заседатели, съдебни секретари, прокурори, подсъдими, защитници, вещи лица и свидетели, като в края на симулирания процес бе постановена присъда от всеки съдебен състав.

Председателят на Окръжен съд Веселина Кашикова пожела на участници мъдрост и справедливост при вземане на решенията по всеки казус.

В края на инициативата Веселина Кашикова връчи грамоти на всички участници за отличното им представяне в избраните роли.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: