Ученици видяха какво се случва с дрогирана шофьорка в съда

Ученици видяха какво се случва с дрогирана шофьорка в съда

Магистрати и съдебни служители разиграха симулативен наказателен процес по реален казус пред граждани и единадесетокласници от Средно у

Магистрати и съдебни служители разиграха симулативен наказателен процес по реален казус пред граждани и единадесетокласници от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали. Това се случи в Деня на отворените врати в Районния съд. Те влязоха в ролята на съдия, прокурор, подсъдим, свидетели и вещо лице, и проведоха пред гостите наказателен процес по внесен обвинителен акт за извършено престъпление по чл.343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

Подсъдимата „бе изправена пред съда“ за това, че е управлявала автомобила си след употреба на наркотични вещества-амфетамин. Разпитаха се свидетели и вещо лице, в ролята на които бяха съдебни секретари от Районния съд. Наказателното дело бе водено от съдия Вергиния Еланчева, а в ролята на прокурора и защитника на подсъдимата влязоха председателя на съда – Здравка Запрянова и съдия Дарина Байданова.

След като съдът се оттегли на тайно съвещание за произнасяне на присъдата, гимназистите и гражданите имаха възможност да задават въпроси към магистратите. Те коментираха как е протекъл наказателния процес, обсъдиха свидетелските показания и обясненията, дадени от подсъдимата, и задаваха въпроси за това какво е предвиденото наказание за извършеното деяние. Интересуваха се и евентуално, ако подсъдимата бъде осъдена, може ли да бъде предсрочно освободена и при какви условия.

В края на Деня на отворените врати съдия Дарина Байданова и съдебният администратор на съда – Таня Цинова, запознаха учениците и гражданите с различните служби в Районен съд – Кърджали.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0