Урок за Априлското въстание: Балон в небето, устремен към идеала

Урок за Априлското въстание: Балон в небето, устремен към идеала

По нетрадиционен начин бе отбелязана годишнината от Априлското въстание в Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов

По нетрадиционен начин бе отбелязана годишнината от Априлското въстание в Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“. Преподавателите  Валентина Райчева и Вяра Петрова представиха комбиниран урок по история и  литература с учениците от Х а клас. Урокът протече изключително емоционално –  в него се редуваха презентации, анализ на исторически документи и стихове от български и европейски автори, кадри от филми, свързани с Априлското въстание и илюстриращи представяните факти.

В последвалата дискусия учениците споделиха, че този модел на преподаване им е допаднал изключително много. Чрез него те са се докоснали много по-силно и са съпреживели много по-дълбоко събитията от април – май 1876 година. Затова и с интерес ще очакват следващия комбиниран урок по история и литература.

Краят на урока също бе нестандартен – учениците пуснаха в небето балон с българското знаме. Той символизира свободния български дух, който не се страхува от смъртта в преследването на сакралния си идеал – свободата на родината. С него „алековци“ показаха вярата си, че докато този дух е жив, България ще пребъде!

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: