Уникалните Родопи! Мъжът на гурбет, в дома му – индийски биволи! И всичко започна от "пленения" Манчо

Уникалните Родопи! Мъжът на гурбет, в дома му – индийски биволи! И всичко започна от "пленения" Манчо

Родопите са уникални и като природа, и като население. Това не е новина, а просто поредно потвърждение от баирите на планината. Юздж

Родопите са уникални и като природа, и като население. Това не е новина, а просто поредно потвърждение от баирите на планината.
Юзджан Мюмюн е от село Великденче. Ходи на гурбет в Нидерландия. Това обаче не пречи да отглежда у дома рядък вид индийски биволи. Стопанството е пригодено, семейството е запретнало ръкави, и ежедневието минава в грижа за 20 глави добитък. Мъжкарят в стадото е Манчо. Животните пък бързо са се приспособили, заради няколкото микроязовира в района, които им осигуряват любимата „заблатена“ среда.
В момента за биволите се грижи съпругата му. Семейството пък продава уникалното по вкус мляко.
Припомняме, че преди години, по идея на Ахмед Доган, земеделското министерство изготви програма за отглеждане на биволи в Родопите. Тя обаче така и не беше реализирана.

Всъщност, мъжкарят в стадото – биволът Манчо, е попадал в новините и криминалната хроника.

„Манчо изчезна на 10 септември. Същият ден стопанинът му го закарал до Бенковски, за да свърши Манчо „мъжките“ си ангажименти (осеменяване – б. р.)“, разказаха пред 24rodopi.com местни жители по повод сигнал за откраднат бивол преди 4 години. След сеанса, биволът бил пуснат сам да се прибере, защото стопанинът му не искал да пропусне шоуто на Ути Бъчваров и музикалната програма на Фестивала на чушката в Кирково. „Неведнъж животното само се прибирало, но този път в района на село Хаджийско крадци са го натоварили на камион и изчезнали в неизвестна посока“, допълниха местните.
В следващите десет дни животновъдът, който купил Манчо преди 28 месеца, обикалял гори, ниви и дерета в района, но от бивола нямало и следа.
„Измъчи се момчето. Обикаля с един бинокъл баирите, а види ли човек – пита. Накрая дойде добрата новина от полицията, че крадците са разкрити. Самите те докараха бивола Манчо“, поясниха местните.
Криминалисти от РУ-Кирково разкриха кражба на бивол от землището на село Хаджийско. След подаден сигнал от собственика и организирани издирвателни действия полицаите установили, че Т.Я./23/, Я.Я./27/ и 17-годишен са извършители на кражбата. Тримата натоварили животното на микробус и го продали в пловдивско село. Купувачът също е установен. Работата по изясняване на случая продължава.
„Свалиха Манчо от камиона на километър от Великденче. Беше ги страх да не отнесат пердах в селото. Няма да има бой, бе! Ние празнуваме“, казаха още местните.
Биволът Манчо тежи около 650 кг, цената му е 2500 лева, обяви тогава стопанинът, но днес цената е друга. Все пак Манчо вече има голямо семейство.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0