Улица във „Възрожденци“ ще носи името на рекордьор на Гинес

Улица във „Възрожденци“ ще носи името на рекордьор на Гинес

Тазгодишното издание на съвместната фестивална инициатива „Мултикултурният град” на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали

Тазгодишното издание на съвместната фестивална инициатива „Мултикултурният град” на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали, която се провежда за 13-ти път, отново разширява географската карта на местните културни събития – този път с участници от Портсмут, Южна Англия и Щутгард, Германия, и „връща” историческата лента на местния живот 150 години назад.
В координирано партньорство с Фондация „Кор Кароли” от Варна с 3 събития ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване (1976/77), и вписан в Книгата за рекорди на Гинес. Ще бъде маркирана улицата на негово име в кв. „Възрожденци”, ще бъде поставен паметен знак пред Военния клуб в Кърджали.
В пространството на Арт галерията в рамките на тазгодишната програма ще могат да се видят последователно два нетрадиционни и провокиращи въображението проекта. Първият е на младия кърджалийски архитект Джумхур Гьокчепънар, роден в Истанбул, отраснал в Кърджали, в момента магистър в Университета в Портсмут и вече носител на награди за архитектура.
На 20 юни в родния град се завръща със своя проект още една кърджалийка,  която от 2007 г. учи, живее и работи в Германия. Тя е дизайнер и автор на книгата „Шепот в главата” (немско издание). Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова” представя 40 нейни оригинални графични разработки на човешките състояния и пориви, включени в тази книга-изследване на глобалната биография на съвременния човек – метод, познат в европейските визулни изкуства като Мемография, но все още непопулярен у нас.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0