Удариха империята на Васил Божков! Къде е "царят на талоните" – от "30 минути до България" чак до Сингапур?

Удариха империята на Васил Божков! Къде е "царят на талоните" – от "30 минути до България" чак до Сингапур?

Седем обвинения са повдигнати задочно срещу Васил Божков, съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. Бизнесменът е обвинен

Седем обвинения са повдигнати задочно срещу Васил Божков, съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. Бизнесменът е обвинен за общодържавно и международно издирване, тъй като е напуснал пределите на страната. Издадена е и европейска заповед за арест.
Божков, чиито талони българите масово търкат, се намирал в Сингапур. Самият той заяви пред няколко медии, че не е беглец. Самият Божков сподели пред БТВ, че се намира в страна извън Европейския съюз, но на половин час път със самолет.
На Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководител на ОПГ. А шефът на Комисията по хазарта е получавал от него по 10 000 лева на ден.
„Всеки обвиняем има право да се защитава както иска. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми. Нашата работа е, когато констатираме доказателства за престъпление, да повдигнем обвинение. Виждате, че това се върши срещу хора с огромни финансови възможности. Това е поредният случай, това не е инцидентно действие, а политика на прокуратурата през последните няколко години. Ще припомня – Димитър Желязков, Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков. Аз съм сигурен, че наблюдаващите прокурори, след като съберат доказателства, ще изправят и г-н Божков пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде изправен пред съда“, категоричен бе Гешев.
По думите му, това е поредният български олигарх, който бяга от България.
„Аз, ако не се притеснявах от нещо, нямаше да избягам. Не ми е известно къде се намира, но съм сигурен, че ще си го приберем“, допълни главният прокурор.
Гешев бе категоричен, че работата на прокуратурата не е да я харесват.
„Половината ми живот мина в този криминален преход, вашият също. Българските граждани трябва да решат дали и скат да се оплакват или искат ред. Време е този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не мразим богатите, всеки трябва да си спазва задълженията. А основното е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 550 милиона лева за една година и да казваш, че си репресиран. Това са по 100 лева към всяка пенсия“, каза още той.
По думите му при спецоперацията по-рано днес на Специализираната прокуратура и МВР са задържани вече над 16 души, като сред тях е и председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев, който е в ареста за 24 часа по Закона за МВР.
На въпроси за конфликта му с президента Румен Радев, Гешев отговори, че той лични конфликти няма, нито пък има лични битки. Отказа да отговори на въпрос защо досъдебното производство, от което вчера бяха публикувани СРС-та не се води от военната, а от специализираната прокуратура.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0