Уволниха шефа на АПИ, „замразил“ ремонтите на пътищата Бял извор- Жълтуша-Неделино и Рогозче-Джебел-път за Маказа

Уволниха шефа на АПИ, „замразил“ ремонтите на пътищата Бял извор- Жълтуша-Неделино и Рогозче-Джебел-път за Маказа

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев, съобщиха

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Минчев, който бе назначен от Комитова на мястото на предния шеф Георги Терзийски, оцеля на поста по-малко от два месеца. Комитова е освободила още един ръководител на АПИ  – Ивайло Денчев, член на управителния съвет. 

Апостол Минчев е уволнен, защото на своя глава е решил да блокира пътните ремонти, посочват от  Вече бившият председател е подписал нареждане за прекратяване от днес, понеделник, на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, и за изтегляне на техниката – до ново нареждане.  Досега много фирми се оплакваха, че държавата им пречи да работят, но най-вече чрез неплащане на вече извършени работи. Както вече 24rodopi.com писа, „замразени“ бяха два големи обекта – преасфалтирането на пътя Бял извор-Падина-Жълтуша-Неделино и ремонт на 15 километра от село Рогозче през Джебел до пътя за „Маказа“. Относно изтеглената техника и пътни строители от двата обекта от АПИ обясниха, че няма осигурено финансиране.

Въпреки уверенията на министър Комитова през последния месец, че блокирани СМР няма, реално на обектите в различни региони на страната не се работеше.

Министър Комитова кани на 23 юли на среща  в МРРБ всички кметове и фирми, засегнати от действията на Апостол  Минчев.

Междувременно Комитова и министърът на финансите Асен Василев сезираха главния прокурор Иван Гешев за злоупотреби в Агенция „Пътна инфраструктура“, пише „Сега“.  Причината – при одобрен бюджет за текущи ремонти и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв. АПИ е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г., а 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. 

Двамата служебни министри да са изпратили  в прокуратурата документацията за ремонтите, които са били възложени, без да са осигурени парите, вкл. и доклади от шефа на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“  до УС на АПИ.  В тях се съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти, като се посочва, че дирекцията не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на заданията и че се разчита средства да бъдат осигурени с постановления на МС.

Тези решения нарушават Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС), смятат двамата  служебни министри.

В сигнала до прокуратурата се посочват случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията е възлагал допълнителни и извънредни дейности многократно над стойността на сключените договори, като само за 40 договора общото оскъпяване е 2.9 млрд. лв.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0