Търговците на Одрин: По-евтини PCR тестове за идващите на пазар от България!

Търговците на Одрин: По-евтини PCR тестове за идващите на пазар от България!

Търговците от Одрин (Edirne) поискаха цената на PCR тестовете за българските граждани, идващи на пазар в града, да бъде намалена, пише

Търговците от Одрин (Edirne) поискаха цената на PCR тестовете за българските граждани, идващи на пазар в града, да бъде намалена, пише БТА.

Пандемията е засегнала сериозно бизнеса на местните търговци и занаятчии, посочи Председателят на задругата на одринските търговци и занаятчии Хакан Фъндъклъ.

„Преди ограничителните мерки заради коронавируса прочутите одрински пазари Бедестен, Али паша и Араста преливаха от туристи от България, които масово купуваха предлаганите стоки. Сега пазарите са пусти, съответно и печалбите са нулеви. Одринската търговия и икономиката в голяма степен зависят от туристите от България и Гърция. Но поради това, че тестовете за коронавирус са много скъпи, българите вече не могат да идват да пазаруват при нас. Трябва да се намери решение като се отиде към поевтиняване на тестовете и улеснения специално за българските и гръцките граждани, които са основни клиенти на одринските търговци“, заяви той.

Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт също наскоро направи предложение да се правят намаления за COVID тестовете за българи, идващи на пазар в Одрин.

„Ако успеем да постигнем намаление на цената на COVID тестовете, туристите от България и Гърция ще започнат пак масово да идват на пазар в Одрин и така ще има полза и за нашите търговци, и за туристите“, заяви одринският представител.

Както вече 24rodopi.com писа, преди въвеждането на изискването за PCR тест за влизане в Турция, около 500 000 туристи месечно посещаваха Одрин. Основният поток е от българи и гърци, които пазаруват в града най-различни стоки. По данни на сдруженията на бизнеса туристите са харчели средно по около 100-150 евро на човек.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0