Търговците в Одрин: Аман от този грип в България, оборотите ни паднаха!

Търговците в Одрин: Аман от този грип в България, оборотите ни паднаха!

Колкото повече расте броят на болните от грип в България, толкова по-зле се чувстват търговците в Одрин (Edirne). Това става ясно от

Колкото повече расте броят на болните от грип в България, толкова по-зле се чувстват търговците в Одрин (Edirne). Това става ясно от публикации в турски медии, които пишат, че осезаемо е спаднал броят на туристите, които традиционно пристигат от България за алъш-вериш.
Свикнали сме в петъчни дни да виждаме десетки хиляди българи тук, но този път са по-малко, а някои от дошлите на пазар носят хирургически маски за предпазване от грип и вируси, отбелязват одринските репортери. В публикациите се посочва, че в 14 области в България е обявена грипна епидемия, а в 1300 училища няма да се учи до 6 февруари.
„Търговците ни живо се интересуват от случващото се в България и от това кога се очаква да е краят на епидемията. Свикнали са месец след месец да отчитат рекордни обороти и не са очаквали, че грипът в България ще удари и търговията тук“, разказват пред 24rodopi.com одрински журналисти.
2 166 483 българи са посетили Одрин (Edirne) през 2019-та година. „Градът на султаните“ бил посетен и от 382 000 гърци. Преминалите граничните пунктове „Капъ куле“, „Пазар куле“, „Хамзабейли“ и „Ипсала“ за алъш-вериш са похарчили в Одрин 270 милиона евро. Това съобщи в първите дни на януари президентът на Търговско-промишлената палата на Одрин (ETSO) Реджеп Зъпкънкурт, като предостави данни за периода до декември. След „ярката“ 2019-та той се надява през 2020-та Одрин да счупи рекорд. „През 2019-та посрещнахме 2 736 865 туристи, целта ни за 2020-та е 5 милиона“, твърди шефът на Палатата.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0