Тъпанджията Байрям стана емигрант в Белгия, ето кой буди вярващите на Рамазана…

Тъпанджията Байрям стана емигрант в Белгия, ето кой буди вярващите на Рамазана…

Биeнeтo нa тъпaн прeди изгрeв cлънцe e eднa oт нaй-хубaвитe трaдиции пo врeмe нa „oручa” (говеене) прeз Cвeщeния мeceц зa м


Биeнeтo нa тъпaн прeди изгрeв cлънцe e eднa oт нaй-хубaвитe трaдиции пo врeмe нa „oручa” (говеене) прeз Cвeщeния мeceц зa мюcюлмaнcкия cвят Рaмaзaн. Тoгaвa вярвaщитe ce cъбуждaт зa caхур (cутрeшнa зaкуcкa) и дo зaлeз cлънцe нe ce хрaнят, дори не пият и вода.

73-годишният Мустафа Мехмед (Халач) от ардинското село Горно Прахово  е един от малкото останали давулджии (тъпанджии) в района. Всяка сутрин, преди изгрев слънце, той събужда вярващите мюсюлмани, обикаля и думка пред къщите, бие силно и не си тръгва докато не види да светва лампа.

„Досегашният тъпанджия Байрям замина при сина си Бехри в Белгия и аз поех тази нелека отговорност. Трябва да пазим живи традициите, обичаите и идентичността си. Не е много лесно, тъй като в рамките на месец, всяка нощ, трябва да се става към 2.30 часа и да се думка пред къщата на вярващите”, казва Мустафа Мехмед. В края на свещения месец Рамазан, в деня „Арифе “, той ще обикаля хората, които е будил, за да им честити настъпването на празника. Ще ги поздрави с песни (манита), подходящи за всеки домакин, а за благодарност ще получава от вярващите пари и скромни подаръци.

Обичаят продължава да живее в района от векове. Рамазан е месец на солидарността взаимопомощта и братството. Традицията повелява раздаването на милостиня на по-бедните, болните, сираците, вдовиците, без разлика на вероизповеданията. По-заможните хора отделят част от богатството си за по-бедните.

Тази година Рамазан Байрам започва на 13 май (четвъртък) и ще продължи до 15 май.

Гюнер ШЮКРИ

 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0