Три села се „бият“ за две деца, заплашват родителите!

Три села се „бият“ за две деца, заплашват родителите!

Обезлюдяване, осиротели села, учебни заведения пред закриване. Хронология на един преход, съвремие от баирите на планината, но и…

Обезлюдяване, осиротели села, учебни заведения пред закриване. Хронология на един преход, съвремие от баирите на планината, но и… тегоби, придружени със заплахи към родители, които все още не са избягали, а отглеждат децата си в Родопите.

Три села се „бият“ за двама малчугани, но в крайна сметка патят майката и бащата на децата. Една история от ардинското село Падина.

Детенце трябва да бъде в първи клас наесен тази година. Родителите искат да го запишат в школото в село Бял извор (на снимката). Но желаят и по-малкото им дете да бъде преместено от детската градина в Жълтуша в тази в Бял извор, за да бъдат двете заедно. И драмата започва.

Ако голямото не учи в Падина, то училището там остава само с един първокласник през септември. Ако малкото пък бъде преместено от градината в Жълтуша в Бял извор, то в по-малкото населено място не може да се сформира група.

Родителите са категорични, но… намесват се чиновници. Майката и бащата са били привикани в кметството в Падина и там убеждават семейството да не мести децата с мотив-„няма да им се осигури транспорт от общината до съседното село“, разказаха за „Родопи voice“ запознати със случая.

„В безизходица са, не знаят какво да правят. Насилствено се опитват да ги убедят. Нима всеки родител не иска сам да избере това, което прецени, че е добро за децата му? Защо е това вмешателство?“, питат познати на семейството.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0