Три пъти повече наркодилъри на улицата!

Три пъти повече наркодилъри на улицата!

Три пъти повече наркодилъри са се появили на улицата в Кърджали в последните шест години. Това отчитат от прокуратурата. 83 са досъдеб

Три пъти повече наркодилъри са се появили на улицата в Кърджали в последните шест години. Това отчитат от прокуратурата.

83 са досъдебните производства през пандемичната 2020-та за държане и разпространение на наркотични вещества в региона, установи проверка на 24rodopi.com. През 2014-та те са били едва 26.

„Ръстът се обяснява с подобрената работа на органите на МВР по разкриване на тези престъпления, както и подобрената работа на прокурорите по този род дела“, посочиха от държавното обвинение.

Бумът обаче не е бил в пандемичната година, а през 2018-та. Тогава са били образувани общо 101 досъдебни производства за притежание и разпространение на дрога.

Най-употребяваното наркотично вещество в Кърджалийско остава канабисът. Следват амфетамините и едва на трето място кокаин и хероин.

По 20 лева за грам върви на улицата марихуаната и амфетаминът.

При акции на полицията бяха задържани десетки лица, някои от които вече с присъди. Любопитното е, че дилъри на дрога дори използват дворове на училища, където да крият наркотици. Честа практика в последните години пък е канабисът да бъде съхраняван в… буркани.

Броят на подобен род престъпления дори преполови този за пияно шофиране. 142 се досъдебните производства през м.г. срещу водачи, употребили алкохол, а пробите им са били над 1,2 промила.

Както вече писахме, през м.г. осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт са 452, при 416 лица през 2019 г., като се отчита ръст от 8 процента.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0