Три дни преди края на извънредното положение – само 26 нови случаи на COVID-19

Три дни преди края на извънредното положение – само 26 нови случаи на COVID-19

461 са вече излекуваните от коронавирус в страната, обявиха от Националния оперативен щаб. 26 са новите случаи за последното денонощ

461 са вече излекуваните от коронавирус в страната, обявиха от Националния оперативен щаб. 26 са новите случаи за последното денонощие след направени 403 теста. Няма нови заразени в Родопите.
Пет деца на възраст между 6 и 17 години са носители на вируса. 385 са хоспитализираните, от които 58 в интензивни отделения.
72-годишен британец е починал в Силистра. Мъжът е бил с рак на дебелото черво и мозъчен инсулт.
1981 са общо заразените с коронавирус в България.
Днес правната комисия в парламента трябва да одобри окончателно предложенията за промени в Закона за здравето, а във вторник – 12 май, законопроектът да бъде гласуван на второ четене в пленарната зала. Причината е, че изтича извънредното положение в страната, което бе въведено заради пандемията от COVID-19.
Целта на промените в Закона е да се намали и забави епидемията и да се даде възможност на болниците да се подготвят, каза при представянето на законопроекта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Той предвижда прецизиране на текстове от Закона за здравето, с които се въвеждат противоепидемични мерки, и на практика сменя наименованието на Закона за мерките по време на извънредното положение, за да действат част от тях и след това – до 13 юли.
Приетият законопроект трябва да бъде изпратен веднага на държавния глава Румен Радев. Ако той наложи вето на някои от текстовете, ще се наложи НС обаче веднага да ги прегласува.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0