Тревожно: Започва строителство в заливаемата част на яз. „Кърджали“, багер ще унищожи гнездата на редки птици! (видео)

Тревожно: Започва строителство в заливаемата част на яз. „Кърджали“, багер ще унищожи гнездата на редки птици! (видео)

„Багер се появи в заливаемата част на язовир „Кърджали“ и вероятно в понеделник стартират изкопни работи за вила и

„Багер се появи в заливаемата част на язовир „Кърджали“ и вероятно в понеделник стартират изкопни работи за вила или семеен хотел. Машината застрашава гнездата на редки птици“, алармираха кърджалийци, които са били на риболов под село Пъдарци през уикенда. Заснетият от тях видео материал показва терена на предстоящото строителство, едно от гнездата, както и „пирамидката“, която се явява граница на позволеното строителство.

„Само преди два месеца до пирамидата имаше вода, т. е. тук не може да се строи. Дали ще има незаконно строителство, нека с това се занимават РИОСВ, Басейнова дирекция или прокуратурата, може би, това е едната страна на проблема. Нас конкретно ни касае да не се позволи на багера да унищожи десетките яйца на птиците. И без това заради безразборното строителство по бреговете на язовир „Кърджали“ тук драстично намаля броят на птиците. Последното преброяване го доказа“, посочват още рибарите.

Проверка на 24rodopi.com в неделния ден на сайтовете на РИОСВ и Община Кърджали установи, че от началото на годината няма уведомления за инвестиционни намерения в землището на село Пъдарци. В последната година не е извършена и оценка за въздействие върху околната среда във връзка с предстоящо строителство в тази част на язовира.
Екип на 24rodopi.com ще работи по темата и днес.
На снимките: До вчера – заливаема част на язовир „Кърджали“, днес – строителна площадка. Колче, предупредителна пирамидка, багер, яйца.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: