С тази карта депутат на Ердоган вбеси гърците

С тази карта депутат на Ердоган вбеси гърците

Идеологът на Ердоган призовава за Велика Турция, в чиито предели влизат Северна Гърция и части от България. Такава карта разпростран

Идеологът на Ердоган призовава за Велика Турция, в чиито предели влизат Северна Гърция и части от България. Такава карта разпространява депутатът Метин Кюлюнк, това е провокация към нас.
Това пишат медиите в Северна Гърция.
Кюлюнк, който е депутат в Меджлиса от управляващата Партия на справедливостта и развитието, е качил в личния си акаунт в Инстаграм картата. На нея като турски територии са показани големи области от Северна Гърция, почти половината от България, Кипър и Армения, както и големи площи в Грузия, Ирак и Сирия.
„Всъщност депутатът от партията на Реджеп Тайип Ердоган придружава туитовете си с провокативни националистически експанзионистични стремежи на Турция в Гърция. Кюлюнк стига дори дотам, че призовава гърците да си спомнят добрите времена, когато са живели „братски“ с турците в Османската империя“, отбелязва излизащият в Комотини вестник „О хронос“.
„Призовавам гръцкия народ, който е изпитал вкуса на турското правосъдие и мир в продължение на 400 години, преди да попадне под властта на империализма: Историците ви познават добре, преди вашите лидери да предпочетат робството на империализма, ние живеехме по тези земи в братство за дълго време “, коментира Кюлюнк на гръцки.
Картата, придружаваща поста на турския депутат, се отнася до териториите на прочутата „Национална клетва“ от 1925 г., които заедно с разказите за „Синята родина“ са се превърнали в догма на турската външна политика, пише „О хронос“.
Вниманието на гръцките медии към изявите на депутата се случват в момент на напрежение между Анкара и Атина.
Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай предупреди днес Гърция, че рискува военен конфликт с Турция, ако разшири своите териториални води до 12 морски мили.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в сряда в парламента, че въз основа на положенията на конвенцията на ООН по морско право Атина разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили и за това са информирани Италия и Албания.
Външният министър Никос Дендиас на същото заседание заяви, че Гърция ще разшири и своите териториални води от 6 на 12 морски мили южно от гръцкия остров Крит в Средиземно море в зоните, които бяха разграничени в резултат от постигнатото неотдавна споразумение с Египет.
Превод:24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0