С първите кокичета, на Атанасовден казваме: Иди си зимо, идвай лято!

С първите кокичета, на Атанасовден казваме: Иди си зимо, идвай лято!

Кокичетата в Кърджали цъфнаха. Атанасовден е, зимата си отива. Всъщност, досега си казвахме, че истинската зима още не е започнала..

Кокичетата в Кърджали цъфнаха. Атанасовден е, зимата си отива. Всъщност, досега си казвахме, че истинската зима още не е започнала…

Според народните вярвания, ако кокичетата цъфнат преди Атанасовден, годината ще бъде плодородна, а зимните месеци ще се топли и меки. Снимката е от двор в района на пазара в Кърджали.

На 18 януари Православната църква чества Атанасовден в памет на Свети Атанасий Велики. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си зимо, идвай лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.
Атанасий Велики е роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.
Празникът в страната има и антипод – Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли.
Свети Атанас се смята за брат на Св. Антон. На места двата дни на светците са част от общ празник, наричан „сладки и медени“. Преди много години, когато ковашките клещи още не били изобретени, братята работели в ковачницата си. Желязото прегаряло в пещта и тогава Св. Атанас бръкнал и го хванал с голи ръце. Но после погледнал към кучето, което лаяло със свити отпред лапички и мигом бил осенен от идеята да измайстори клещите. От тогава и останал обичаят, двамата светци да се тачат като покровители на ковашкия занаят.
Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, затова жените правели медени питки и раздавали, за да я омилостивят. Характерно е и направата на питки под формата на куче, тъй като се смята, че чумата най-много се бои от кучета. В миналото, на Атанасовден хората проверявали запасите от храна и дърва, за да знаят ще стигне ли до пролетта, ако нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства „колко скача 3-годишен елен“.
Днес да почерпят: Атанас, Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайкo.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0