Със закъснение темата за изгарянето на пластмаса в Кърджали може да влезе в Общинския съвет

Със закъснение темата за изгарянето на пластмаса в Кърджали може да влезе в Общинския съвет

Все още няма издадено разрешение от РИОСВ за изграждане на инсталация за изгаряне на пластмасови отпадъци чрез пиролиза с капацитет

Все още няма издадено разрешение от РИОСВ за изграждане на инсталация за изгаряне на пластмасови отпадъци чрез пиролиза с капацитет от 500 тона годишно. Това бе коментирано на заседание на една от комисиите в Общинския съвет в Кърджали. Съветници настояват темата да влезе и в дневния ред на предстоящото заседание.
Както вече 24rodopi.com писа, екоинспекцията разреши изграждането на депо за складиране на суровината в промишлен терен, който е на 900 метра от къщите в „Студен кладенец“. Предстои РИОСВ да се произнесе и за искането за изграждане на инсталация за преработването на пластмасовите отпадъци. Регионалната здравна инспекция и Общината са дали отрицателно становище. Според РЗИ, инсталацията би застрашила здравето на живеещите в квартал „Студен кладенец“.
Едва сега инициатори за спиране на инвестиционното намерение са пуснали подписка в града.
За разлика от пасивните кърджалийци и общински съветници, в Груево реагираха навреме и спряха изграждането на площадката.
Депо за съхранение на пластмасови отпадъци от България и от държавите в Европейския съюз ще бъде изградено в Кърджали. Припомняме, че това става ясно от разрешително, дадено от РИОСВ Хасково на „Кейбълборю“ ООД на 9 април тази година. Депото ще бъде разположено в Промишлена зона „Изток“ край Кърджали на площ от 3 150 кв. м. Предвижда се отпадъците от пластмаса да се доставят от страната и да се внасят от страни от ЕС, като капацитета на площадката е 30 000 – 50 000 тона/годишно, посочват от Екоинспекцията.
„В Кърджали ще използваме високотехнологичната пиролизна система. Суровината влиза в реактора, където се топи в безкислородна среда. Няма одимяване, не се отделят вредни вещества.
Но това други го правят отдавна в Кърджали, ние няма да откриваме тепърва топлата вода. Касае се за биодизел и пиролизно масло за горене в генераторите за електроенергия. При нас крайният продукт ще бъде грес – и за промишлеността, и за автомобилите“, заяви пред 24rodopi.com Танер Тюркоглу е изпълнителен директор на дружеството „Гоок борю“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0