Съдът: Остават в ареста! „Лихвари“ превръщат гурбетчии във вечни длъжници?!

Съдът: Остават в ареста! „Лихвари“ превръщат гурбетчии във вечни длъжници?!

Клиентите на „лихвари“ в квартал „Боровец“ е трябвало да работят в чужбина, за да изплащат борчовете си. От

Клиентите на „лихвари“ в квартал „Боровец“ е трябвало да работят в чужбина, за да изплащат борчовете си. От 3000 лева, взети назаем, те е трябвало да върнат 9 900 лева, като лихвата е скачала многократно, превръщайки ги във „вечни длъжници“.
Това разкриха от прокуратурата по време на обжалване на мярката за неотконение „задържане под стража“ спрямо двама от тримата задържани за лихварска дейност кърджалийци.
Припомняме, че акцията по арестуването им бе извършена през месец март.
Тримата задържани за лихварска дейност в Кърджали остават за постоянно в ареста, пък реши Окръжният съд спрямо мъжете на 47, 49 и 57 години.
На всеки един от тримата е повдигнато обвинение за извършване на престъпление по чл. 252, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – т.нар. „лихварство” – банкова дейност без разрешително, като с дейността си са причинили другиму значителни вреди и са получили за себе си значителни неправомерни доходи. Максималното наказание, което законодателят предвижда в този случай, е до 10 години „лишаване от свобода”, глоба до 10 хиляди лева и конфискация на имуществото или част от него. Тримата са обвинени и в извършване на престъпление по чл. 213а, ал. 1 от НК – изнудване, за което е предвидено наказание от една до шест години „лишаване от свобода” и глоба до три хиляди лева.
За да вземе най-тежката мярка съдът прие, че е налице обосновано предположение, че тримата обвиняеми да извършили престъпленията, за което са привлечени към наказателна отговорност; доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление, както и да повлияят на свидетелите по делото.
Месеци по-късно адвокатите на двама от тях обжалваха наложените мерки пред Апелативния съд в Пловдив.
„От около 2 или 3 месеца не се извършват абсолютно никакви следствени действия. Единствено безсмислено разследващите полицаи го изкарват през 2 седмици да му бъде направен един разпит, за да бъде изведен само от килията. Ако при първоначалното задържане е имало основание да се вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“, то аз считам, че към настоящия момент няма нужда да продължава подзащитинят ми да стои в следствения арест. Извършени са абсолютно всички процесуално-следствени действия, не се извършват нови такива, не се и предявява делото“, посочи като мотив един от защитниците. Той допълни, че клиентът му е роден в Кърджали и през целия си живот е живял там на ул. „Пътят за Калинка“. Никога не е пътувал в чужбина. „Считам, че няма опасност да се укрие“, посочи адвокатът.
„И към настоящия момент обоснованото предположение за извършване на престъпление е налице, което се извлича от разпитите на девет свидетели. От протоколите за извършените процесуално-следствени действия – претърсване и изземане, и с оглед тези показания на свидетелите, вие виждате техният страх от обстоятелството, че може обвиняемият да въздейства върху техния живот и здраве, както и на техните семейства. Начинът, по който е осъществено престъплението, вие виждате за какъв период от време става въпрос – от 2017 г. до 2020 г., Вие виждате и броят на лицата, от които е генерирана тази т.нар. „лихва за забава“, независимо от обстоятелството, че се твърди за договори за заем, тази лихва е била налична и тази лихва е генерирала все повече и повече задлъжнялост на конкретното лице към обвиняемите“, пък контрираха от прокуратурата.
Апелативният съд в Пловдив остави без уважение искането на защитата и потвърди определението на окръжните магистрати в Кърджали-дваата задържани остават в ареста. Определението е окончателно.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0