Съдби на пирон – от 3 бона до 30 милиарда

Съдби на пирон – от 3 бона до 30 милиарда

Няколко акции срещу лихвари в Родопите за последните 10 години. Маски, оръжие, зрелище. Тефтери с имената на длъжници, пари, злато, авт

Няколко акции срещу лихвари в Родопите за последните 10 години. Маски, оръжие, зрелище. Тефтери с имената на длъжници, пари, злато, автомобили. Непосилни лихви. После дълги съдебни процеси…

„Групата действала брутално. Физическо насилие било прилагано спрямо длъжници, а сумите ставали двойни и петорни, ако не се върнат навреме. Около 50 души от региона са били потърпевши от незаконната лихварска дейност. Групата предоставяла кредити със 100-процента лихва. Ако се давал заем от 3000 лева и той не бъде върнат в срок, сумата ставала 6000 лева. Ако новият срок не бъде спазен, дългът ставал 15 000 лева“.

Из пресконференция след една от последните акции в региона. Само отпреди месеци.

Задържани са няколко души, понастояшем още зад решетки. Въпреки всички опити да бъде променена мярката за неотклонение. Един бил болен, друг се грижел за болна съпруга и стадо добитък, което нямало кой да обгрижва.

Кредитополучателите пък били принудени да работят зад граница и всичко да пращат на сочените за лихвари. Превръщани във вечни длъжници, казват от прокуратурата…

 

Всичко е пари

 

Всичко се върти около парите. Целият живот, обществото така си го постла от векове. И така ще бъде до края на тази ера на човечеството. Пътят към унищожението.

Четирима от 14 възможни родопчани от един вход на 7-етажен жилищен блок са готови да изтеглят бърз кредит. Това не го казват статистици, анализатори или тем подобни. Това може да бъде прозряно само с един поглед на разлепените оферти за заеми на металната врата на кооперацията. Три фирми търсят клиенти сред обяви на алпинисти, строители и чистачи на входове. В една от тях липсват точно четири от мандахерцащите се отдолу листчета с телефонни номера на лихварите. Просто и елементарно, но безкрайно точно относно дереджето на съседите. Останалите пък винаги могат да разчитат на друг способ до заплата.

 


Искахме като на Запад

 

Над 70 на сто от жителите в Западния свят живеят в нескончаеми заеми. За жилище, за обзавеждане, за кола, за образование на децата. Цял живот се изплащат борчовете. У нас се влиза в заем за седмица, месец, до заплата. Квартални магазинери прелистват тефтерите, които приличат на комшийски телефонен указател. Изпълнени са с имена, цифри, стоки, на места зачеркнати, а няколко реда по-долу отново подновени. Даване на вересия. Най-бързият кредит от бързите.

Рекламите изобилстват иначе от подобни. „Пари навреме“,  пари без не знам си какво. Хубаво, напевно, радостно, усмихнато. После приятни гласове започват позвънявания по телефона. Дори посещения по домовете, на работното място.

 

„Мегдан“ има много

 

„Мегдан“ за подобен род бизнес има. Обширен като древногръцка агора. Ниски заплати, инфлация, постоянна нужда от пари. В същото време, народ с огромно притежание на недвижимо имущество. То отдавна е влязло в оборот. Докато не остане нищо.

 

И всичко се залага

 

„Изнасям различни неща от къщи. Трябват ми пари и ги давам в заложна къща. Ако не успея да ги откупя, майната им. Мангизите ми трябват сега, не утре, вдругиден или след седмица. Мога и без интернет, а лятото свърши, ще я карам и без хладилник“, разказва мъж от Родопите.

Закъсал го е и имуществото му се превръща в един вид дебитна карта. Обяснява, че няколко пъти е залагал и телевизора, после си го откупувал. „Десетки хора постъпват по този начин. Няма нищо срамно в това да продадеш временно по най-бързия начин това, с което разполагаш. Че си го купувал на изплащане сума време, че си заделял средства, за да притежаваш нещо толкова елементарно в днешно време, няма никаква стойност. Оцеляването е сега, на момента, а щом се налага-това е начинът. Познавам хора, които в нуждата залагат халките от сватбата си. Засичал съм такива по заложните къщи. Тези халки са правени от родителите им, да речем, давали са се пендари и така нататък, за да бъдат направени. В един момент те губят всякаква сантиментална стойност. Сигурно им се свиват на някои хора сърцата, но какво да правят? За съжаление, снимките от сватбата не струват и пукната пара, за да заложат и тях. Дават символа на бракосъчетанието си в името на нуждата. Щото без хладилник и компютър все някак може да се оцелее, но когато продаваш миналото си и знакът на семейството, нещо умът не ми го побира. Наистина хора достигат дъното. Отричат се и от най-милите спомени, за да просъществуват. Не да си оправят живота, а просто да закрепят за момента положението. А като нищо може и да не успеят да ги откупят. Едно момиче си бе заложило златното колие. Било й от бала, но имала спешна нужда от пари. Така става винаги. Винаги нещо е спешно, а пари не се намират у дома. Така си замина семейното злато, сменило формата си заради повода, със замисъла след време вероятно момичето да го използва за своите деца. Да, ама вече смени и собственика си. Нужда!“, разказва родопчанинът.

 


Най-бързият кредит – при магазинера

 

„До 30 лева отпускам. Не давам повече защото връщането така става по-трудно и се чака до следващия месец. Плаща се една сума, а остава и още, после се натрупва друга и така до безкрай. Такова чувство имам. Не така мислят обаче доставчиците. Хората си искат парите за стоката на момента”, разказва магазинер със солиден списък от вересии през годините в Кърджали. Преустроен гараж в панелен блок-това представлява бакалията му. В бизнеса са впрегнати трудовите възможности на цялото семейство.

 

Имената намаляват, като хората

 

Все по-малко имена влизат в тефтерите с вересиите на магазинерите. Кой починал, кой заминал. Такива работи, казват търговци.

Естествен подбор и гурбет. Възможностите извън граница предопределиха развитието на държавата за десетилетия напред. И няма връщане назад.

У дома.

 

Икономика?! Един безработен на 10 пенсионери!

 

Десетки незаети работни места, хиляди хора без препитание, десетки хиляди пенсионери, липса на достатъчно квалифицирани служители. Това е икономическата ситуация в Източните Родопи.

На един безработен се падат по близо 10 пенсионери, което реално води до буксуваща местна икономика. Хилядите зад граница обаче все още наливат свежи пари в региона.

57 496 са пенсионерите в Кърджалийско. За пореден месец те ще получат по петдесет лева от държавата в ситуацията на епидемия. Това са общо 2 874 800 лева към пенсиите.

От началото на извънредното положение обаче нивата на безработица отбелязахха ръст.

6 096 души са без препитание в региона, сочат данните на бюрата по труда към 31 август, които формират равнище на безработица от 10 на сто, при 7,5% средно за страната. Сравнение със същия период на м.г. безработните лица са се увеличили със 791 души…

Няма как икономиката да се задвижи с подобни показатели. Повече от 1/3 от населението е в нетрудоспособна възраст, само в област Кърджали. Огромен процент и в Смолянско. Хиляди без работа и в същото време незаети позиции. Причините-ниски заплати и липса на точните кадри.

Настоящето е ясно, остава бъдещето. И то е в тенденция-зад граница или кредити, лихвари, тефтери. Та държавата грабна 30 милиарда заем за последните няколко години…

Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

На снимките:

-При арест на сочени за лихвари

-Това бе най-тъжният банкомат в планината. Некролозите отдавна бяха премахнати

-В селския магазин-4 хляба, но на вересия

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0