Строителството на газопровода върви с бързи темпове, машините вече са в района на бившето летище край Кърджали

Строителството на газопровода върви с бързи темпове, машините вече са в района на бившето летище край Кърджали

Строителството на газопровода Гърция-България върви с бързи темпове и в момента машините работят в района на бившето летище край Кър

Строителството на газопровода Гърция-България върви с бързи темпове и в момента машините работят в района на бившето летище край Кърджали. Подготвя се трасето от Газово хранилище „Седловина“ през яз. „Студен кладенец“ покрай село Островица. Днес машините работят в района на летището в посока с. Глухар.
Припомняме, че старт на мащабния проект бе даден през май м.г. в района на Кирково. Символичната първа копка бе направена от министър-председателят Бойко Борисов и тогавашния гръцки премиер Алексис Ципрас. Лопати в земята забиха също така енергийните министри на двете държави, областният управител на Кърджали Никола Чанев и кметът инж. Хасан Азис.
С интерконектора България – Гърция даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ, каза тогава Борисов.
Чрез междусистемната газова връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други. Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м.
Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.
Иван Стайков, стажант-редактор
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0