Стадото на зубрите се увеличи с още един член

Стадото на зубрите се увеличи с още един член

Още едно зубърче се роди в Източните Родопи. Новото попълнение е мъжко и е родено през втората половина на май месец. Така стадото вече

Още едно зубърче се роди в Източните Родопи. Новото попълнение е мъжко и е родено през втората половина на май месец. Така стадото вече наброява 12 животни.

Това е четвъртото животно, което се ражда на свобода на юг от Дунав от векове насам, след като през 2019 г. зубрите бяха освободени в дивата природа на Родопите.

„Малкият и майка му се чувстват добре, а в грижите за бебето са ангажирани и другите членове на стадото. Интересно е, че тази година всички женски се отделиха и се върнаха след близо две седмици с вече укрепналото новородено. Обикновено само майката се отделя от стадото, за да роди”, споделя Христо Христов, член на екипа на Фондация По-диви Родопи.

След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. животните постепенно са започнали да заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции – есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден участък „Студен кладенец“, а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0