Стадата докараха… мечки в селата!

Стадата докараха… мечки в селата!

Зверове разкъсват овце и крави в Ардинско Стадата на животновъди в региона докараха… мечки край селата. Обичайни вече стават

Зверове разкъсват овце и крави в Ардинско


Стадата на животновъди в региона докараха… мечки край селата. Обичайни вече стават нападенията над домашен добитък и срещата на стопани с огромните зверове в Ардинско.
Две овце и крава са били разкъсани преди дни край Латинка, съобщиха за „24х7 Родопи“ от ардинското село. Около десет души живеят в населеното място, в което се отглеждат около 100 животни.
„Хората се страхуват, мечките достигат почти до къщите. Пастир от смолянското село Гълъбово видял мечка във вторник сутринта. Пасе стадото си в района на Латинка. Виждали сме следи, счупени дървета от мечките. Преди десет дни изгубих три агнета. Изчезнаха. Не мога да кажа със сигурност дали става въпрос за мечка. Няма ги“, посочи пред екипа ни кметът на Любино Съдкъ Ахмед. Той отговаря и за село Латинка.
Местният управник допълни, че на мечка се е натъкнала преди месец и англичанка, която живее в Любино от 10 години. Огромното животно било в дере в близост до населеното място. От тогава пък жената вече не излиза на традиционните си разходки.
Както вече писахме, 23 сигнала за щети от мечки са били проверени от страна на Екоинспекцията в Смолян само през месец май. Установени са 9 случая на нападения над пчелини и 14 на нападения над селскостопански животни, съобщиха от РИОСВ.
Регистрираните щети са на територията  на общините Девин (село Триград – 3 щети и село Гьоврен – 1 щета), Баните (село Давидково – 3 щети, село Сливка – 5 щети ), Смолян (град Смолян – 4 щети, село Върбово-1 щета, село Широка лъка – 1, село Могилица – 1 ), Ардино (село Латинка – 1 щета и село Песнопой – 1 щета) , Борино (село Кожаре – 1 щета) и Лъки (село Белица – 1 щета). При огледите е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Комисията е изготвила  предложения за обезщетение на собствениците.
В ардинското село Песнопой пък живеят две семейства. Те обаче отглеждат голям брой животни-около 400 овце и 150 крави.
Поради зачестилите нападения на мечки върху селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.
24rodopi.comCOMMENTS

WORDPRESS: 0