Срещу тол таксите: Без протест в Кърджали, редовни автобуси по линиите!

Автобусните превозвачи в Кърджали нямат намерение да се включват в националния протест на колегите си на 13 януари заради въвежданет

Автобусните превозвачи в Кърджали нямат намерение да се включват в националния протест на колегите си на 13 януари заради въвеждането на тол таксите, нито пък да спират линии в понеделник. Поне на този етап. Това заявиха пред екип на 24rodopi.com от две от големите фирми в региона.
„Аз имам 30 автобуса, само за три от тях ще плащам тол такса, останалите все още ще са с винетки. Нямам намерение да спирам колите“, твърди собственикът на една от големите автобусни компании в Кърджали. Има и такива, които подкрепят своите колеги в страната, но въпреки това все още не са разговаряли на тема протест. „Съгласни сме с колегите, но на този етап няма да спираме линии, поне засега“- твърди друг превозвач в родопския град.
Недоволството е заради неспазеното обещание автобусните превозвачи да останат извън обхвата на тол системата. В крайна сметка, въвеждането й от месец март тази година ще засегне най-вече тежкотоварния транспорт.
В зависимост от екологичния клас, ще се плаща между 4 и 7 стотинки за километър. Най-високи тол такси ще има за тировете над 12 тона с много оси и стар еко клас – между 11 и 36 стотинки за километър.
При автобусите предложението е: над 12 тона да плащат между 5 и 9 стотинки на километър на автомагистрала, под 12 тона – между 4 и 8 стотинки.
Леките автомобили остават извън системата. Както досега, за леките МПС ще се заплаща винетна такса.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0