Среден риск за шофьорите да катастрофират тежко в Кърджалийско, най-опасно е в София

Среден риск за шофьорите да катастрофират тежко в Кърджалийско, най-опасно е в София

Пътищата в Софийска област са опасни, там е най-голям рискът за шофьорите да катастрофират тежко. Следват областите Ловеч, Русе и Варна


Пътищата в Софийска област са опасни, там е най-голям рискът за шофьорите да катастрофират тежко. Следват областите Ловеч, Русе и Варна. Общо към 1500 са черните точки по българските пътища, сочи изследване на Института за пътна безопасност. Кърджали е сред областите със среден риск от тежки пътно-транспортни произшествия.

“Проучването прави оценка на риска от Тежки пътно-транспортни произшествия (ТПТП) в цяла България по географски принцип, по области, включително и по улиците на големите областни центрове. София-град разглеждаме отделно заради специфичните особености”, съобщи шефът на института инж. Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ-София, цитирано от „Труд“.

Данните за оценка на риска са получени от Гаранционния фонд, Асоциация на застрахователите в България и НСИ по брой на регистрираните случаи за последните три години – 2018, 2019 и 2020 г. Използван е швейцарски стандарт, тъй като до този момент у нас няма приет стандарт за оценка на риска.

Софийска област води, тъй като на нейна територия са началните участъци от магистралите “Люлин”, “Тракия” и “Хемус”, международния път за Калотина, пътищата през Петрохан, Искърското дефиле, София-Перник през Владая и др. Там са отбелязани и най-много от рисковите участъци, наричани черни точки. Останалите са пътят Русе-Бяла, участъкът през Кресненското дефиле, отсечката Ботевград-Мездра. Най-малка вероятност от смърт при катастрофа има в областите Перник, Търговище и Ямбол.

За София-град са посочени като рискови кръстовищата на централните булеварди като “България”, “Черни връх”, “Александър Малинов” и др.

“Оценката на риска показва дали е необходимо да се извърши ремонт или трябва да се построи изцяло нов път”, каза още Милчев. По думите му Агенция “Пътна инфраструктура” прави годишен списък на участъците с концентрация на ПТП, от МВР пък отчитат около 90 опасни места в България. В същото време – на 3 февруари т. г., гръцкият премиер Мицотакис представи оценка на риска от ПТП в Гърция, както и екшън план за отстраняване на 7000 черни точки в цялата страна и програмата от 450 милиона евро за обезопасяването им, която ще бъде финансирана от Европейската инвестиционна банка.

На снимката: Жена загина при тежкото ПТП на улица „Републиканска“ в Кърджали на 31 януари

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0