Спасяването на евреите и Кърджали като град на толерантността

Спасяването на евреите и Кърджали като град на толерантността

Във връзка с 10 март - Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста, Школата по история „Ис

Във връзка с 10 март – Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста, Школата по история „ИстОрикa” към СУ „Петко Рачов Славейков, с ръководител Димитър Димов, спечели за пети пореден път проект на тема:„Кърджали –град на толерантността”.

Проектът се осъществява с финансовата помощ на The Olga Lengyel Institute (TOLI), благотворителна организация със седалище в Ню Йорк.

Целта на проекта е да се запознаят младите хора на област Кърджали с процеса на спасяване на българските евреи, което е и световният принос на България в борбата срещу Холокоста. Не на последно място, по този начин се внушава толерантност и уважение между всички общности в Република България.

Конференцията се осъществи на 23 април.

За целта на учениците от област Кърджали се даде възможност да участват в конкурс за есе, разказ, доклад, презентация и видеоматериал, посветен на „Холокост –Никога повече“ и 78 -та годишнина от спасяването на българските евреи.

Материали изпратиха пет училища от област Кърджали.

„Насочваме вниманието си предимно към най-младите, защото това е начинът да поддържаме паметта жива. Те трябва да знаят за подвига на своите предци, който няма аналог в световната история, и да предадат спомена за него на следващите поколения. Днес по света отново се вихрят насилие, ксенофобия и расизъм. Единственият начин да им се противопоставим  е като споделяме уроците от миналото”, каза Димитър Димов, ръководител на Школата по история „ИстОрика” и инициатор на областната конференция, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0