След 229 грамоти за учениците му: Вълчо Милчев вече е почетен член на Съюза на математиците!

След 229 грамоти за учениците му: Вълчо Милчев вече е почетен член на Съюза на математиците!

Математикът Вълчо Милчев получи ново национално признание за постиженията  в своята професионална област. С решение на Управителни

Математикът Вълчо Милчев получи ново национално признание за постиженията  в своята професионална област. С решение на Управителния съвет на Съюза на математиците в България от 31 януари 2021 г. за почетни членове на Съюза са избрани  акад. Веселин Дренски, чл.-кор. Олег Мушкаров, г-н Вълчо Милчев и г-жа Борка Паракозова. Почетното членство на СМБ в България се присъжда за безспорни научни и преподавателски постижения в областта на математиката и информатиката.

Според Устава на Съюза  на математиците в България за почетни членове на СМБ могат да бъдат избирани негови дългогодишни активни членове, които са допринесли за развитието на математиката и информатиката или преподаването им и имат големи заслуги към СМБ. Почетните членове се освобождават от членски внос, водят се на отчет при Изпълнителното бюро и имат право да са гости на Общото събрание.

За работата си с младите математически дарования Вълчо Милчев е отличен с почетния плакет при честването в БАН на 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика в България през 2015 г. Преди това, през 2010 година, по време на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, получава и наградата на Международната фондация “Св.Св. Кирил и Методий”, популярна като „учител на годината по математика” за постиженията в преподавателската си и изследователска работа със своите ученици. През 2011 г. и 2018 г. е удостоен с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски”. За приноса си в развитието на младите математически таланти и за своята 70-годишнина през 2020 г. бе отличен със Златен герб на Община Кърджали.

Под негово ръководство учениците му са спечелили 229 грамоти, от които 23 са на междунардно ниво. 64 са грамотите за отлично представяне на национално ниво – в сесиите на Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ), негови ученици са участвали във финала на националния конкурс „Млади таланти” (организиран от Министерството на образованието и науката), в Панаира на науката и иновациите (Innofair), в международния конкурс “Математика и проектиране“.

Вълчо Милчев е автор на четири книги в областта на математиката. Заедно с учениците си има публикувани общо 46 статии и авторски задачи, част от които в съавторство, в математически списания в България, САЩ, Канада, Испания и Русия.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0