След 2 седмици: През „Маказа“ само с отрицателен бърз тест!

След 2 седмици: През „Маказа“ само с отрицателен бърз тест!

След две седмици ще бъде разрешено влизането на туристи от балканските държави в Гърция с отрицателен бърз тест. Бързите тестове, които

След две седмици ще бъде разрешено влизането на туристи от балканските държави в Гърция с отрицателен бърз тест. Бързите тестове, които ще бъдат приети, са тези, които са взаимно одобрени от гръцките здравни власти и от компетентните органи на съответната държава.

Това обяви депутатът от Кавала Джанис Пашалидис, цитиран от медии в южната ни съседка.

Предложено е също така да бъдат публикувани на уебсайт списък с бързи тестове, одобрени от гръцките власти.

Джанис Пашалидис е запознал министъра на туризма Харис Теохарис със сериозния проблем, възникнал по отношение на задължението на туристите от балканските страни да показват молекулярен тест, като необходимо условие за влизане в страната.

Министърът на свой ред пък е заявил, че разходите за извършване на РCR са доста високи, особено за четиричленно семейство, достигайки до сумата от 320 евро.

Като се има предвид, че България не налага никакви условия за влизане на туристи на нейна територия, голям брой румънски туристи в крайна сметка избират да не посещават Гърция, а туристическите райони на България, което пък е с опустошителни последици за икономиката на Гърция.

Министърът е изслушал с голям интерес опасенията на хората в туристическия сектор, както и възможността за по-евтин вариант за преминаване на границата, който няма да действа като възпиращ фактор за туристите. Поради тази причина Теохарис е внесъл съответно предложение в комисията по инфекциозни болести за замяна на ПСР с бърз тест, което е и по-икономично решение.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0