След среща с министър Комитова: Продължава ремонтът на пътя от спирка „Джебел“ до Рогозче! (видео)

След среща с министър Комитова: Продължава ремонтът на пътя от спирка „Джебел“ до Рогозче! (видео)

  Ремонтът на 15-километровия участък от Рогозче през Джебел до пътя за „Маказа“ ще бъде възстановен. Ще п

 


Ремонтът на 15-километровия участък от Рогозче през Джебел до пътя за „Маказа“ ще бъде възстановен.
Ще продължат дейностите и на другите стартирали преди два месеца ключове пътни обекти в област Кърджали.

Това е новината от проведената днес среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова с представители на местната власт и фирмите, извършващи текущи ремонти и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

От област Кърджали в разговора участва кметът на Джебел Неджми Али.

Припомняме, че тревожно писмо от Община Джебел за спрян ремонт на важни пътни участъци е една от причините за кадрови промени в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). На 20 юли министър Комитова уволни председателя на Управителния съвет на АПИ Апостол Минчев заради „замразени“ пътни ремонти в някои региони в страната.

Дни преди това кметът на Джебел Неджми Али е изразил притесненията си от преустановените ремонтно-възстановителни дейности по републикански път III-508, в частта находяща се на територията на Община Джебел. Освен 15-километровия път, кметът отбелязва и невъзможността да се използва за движение участъкът Самодива – разклон Стоманци, който е затворен за движение повече от три месеца за рехабилитация и укрепване поради установено свлачище.

С писмото на шефа на АПИ до Областното пътно управление в Кърджали „замразен“ бе и ремонтът на пътя Бял извор-Жълтуша-Неделино.

„Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един-два дни“, каза на срещата министърът. Тя заяви, че започнатите ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове.

„Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми“, увери министър Комитова.

По време на продължилия повече от три часа разговор представителите на местната власт информираха архитект Комитова за инфраструктурните обекти, по които е започнат ремонт и рехабилитация и които са били спрени. Те увериха, че по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината.

На срещата стана ясно, че фирми-изпълнители са получавали от АПИ задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период.

„Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка трябва да бъде променена“, каза регионалният министър, защото според нея под прикритието на формулировката текущ ремонт и поддръжка в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи.

„Трябва да се изгражда свързаност между отделните региони, строителството не трябва да спира и не може да се избират територии, в които да се работи по политически линии, убедена съм в това“, подчерта Виолета Комитова и беше категорична, че строителството няма цвят и е на българските граждани.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството предложи на участниците в срещата да започне провеждането на подобни регулярни срещи с ръководството на МРРБ поне веднъж на всеки три месеца.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0